Nya ITP ska bli ett jämställt system
PTK beslutade om riktlinjer för ett nytt pensionssystem. Nu vidtar detaljarbetet. Till mitten av augusti ska ett rättvist och jämställt ITP tas fram.
Riktlinjerna bygger på ett förslag från SIF som använder en ny beräkningsmodell för hur ITP-pensionen beräknas. Det man tjänar under hela arbetslivet ska vara avgörande, inte den sista månadslönen som idag.
En första, spontan reaktion är att 10 procent på livslönen bör bli mindre än 10 procent på den sista månadslönen.
Det finns vinnare och förlorare i alla system. Den som får en stor löneökning sent i karriären belönas idag. Men den som inte är kvar i arbetet till folkpensionsåldern kommer att vinna på om man tar bort kopplingen till slutlönen, säger Gunilla Dahmm på SIFs avdelning för försäkring/pensioner.
- Det är viktigt att man får med alla viss- och deltidsanställda. Också de som jobbar mindre än 16 timmar per vecka. Alla ska omfattas av det nya systemet, säger hon.
Gunilla Dahmm är en av dem som nu, uti från de antagna riktlinjerna ska arbeta fram ett mer komplett förslag. Det ser ut som hon kommer att få en kort sommarsemester.
Det finns en mängd olika detaljer och beräkningar kvar att utarbeta. Under augusti ska det hela vara klart och PTK:s stora delegation träffas åter den 11 september.
Dels ska det nya pensionssystemet ge en grundtrygghet. Det ska också vara rättvist och det gäller att få ett system som också är jämställt. Ett pensionssystem som grundar sig på livsinkomsten ger ju bland annat en lägre pension till dem som får många barn.
- Det senare, säger Gunilla Dahmm, kan lösas med en premiebefrielseförsäkring. Detta används redan nu, till exempel när man är sjukskriven.
Senare i år kommer sannolikt ITP-frågan att tas upp i diskussioner med arbetsgivarsidan, Svenskt Näringsliv. Tills vidare löper det nuvarande avtalet vidare med tre månaders uppsägningstid.
GUNNAR HÄGG© siftidningen