Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Facktillhörighet påverkar valdeltagande

Publicerad

Facktillhörighet påverkar valdeltagande

När det inte finns tydliga politiska alternativ sjunker valdeltagandet.
- Väljarna kan inte räkna ut vad en röst ger, säger Henrik Oscarsson, valforskare vid Göteborgs universitet.

Han befarar att valdeltagandet kommer att sjunka vid årets val. Det främsta skälet är att det inte är ett dramatiskt val eftersom det regerande partiet ser ut att kunna sitta kvar, konfliktnivån är också lägre när klyftan mellan höger och vänsterpartierna har krympt.
Sverige har internationellt sett ett högt valdeltagande, bland världens 171 demokratier ligger Sverige på 18:e plats före länder som Norge och Finland.
Valdeltagandet i Sverige har sedan 1970-talet legat mellan 85 - 90 procent.
Men i valet till Europaparlamentet förra året blev soffliggarna det största partiet, bara 41,6 procent av väljarna deltog.
Arbetslösa förlorarna
- Vi är oroliga för en viss smittoeffekt vid årets val, säger Henrik Oscarsson.
Om valdeltagandet sjunker är det lågutbildade, arbetslösa och invandrare som förlorar sin möjlighet till påverkan.
Vid valet till EU-parlementet deltog bara 35 procent av LO:s medlemmar, medan anslutna till TCO och SACO gick till valurnorna i mycket högre grad, 48 respektive 63 procent.
- Klyftorna är extra tydliga eftersom det var så få som röstade. Men skulle valdeltagandet sjunka till under 80 procent i årets val kan vi se en liknande utveckling, säger Henrik Oscarsson.
LILIAN ALMROTH © SIF-tidningen 1998

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.