En rättvis fördelning av föräldraförsäkringen skulle göra unga kvinnor lika attraktiva som unga män på arbetsmarknaden. Det menar Birgit Pingel, psykolog och forskare.
Det finns få områden i yrkeslivet där det arbetar lika många män som kvinnor. Vissa delar av industrin är ett, journalistiken ett annat där könsfördelningen är, om inte jämn så åtminstone inte iögonfallande ojämn.
- Rent generellt är könssegregering ett av de mer framträdande dragen i svenskt arbetsliv. Det bidrar till att försvåra utvecklingen för kvinnor när det gäller till exempel karriär och lön, säger Birgit Pingel.
Pingel är en av 15 forskare vid Arbetslivsinstitutet som medverkar i boken Könssegregering i arbetslivet. Hon menar att föräldraledigheten är en starkt bidragande orsak till att det ser ut som det gör. Ledigheten anser hon borde fördelas lika mellan mamman och pappan.
- Föräldraförsäkringen är det enda området där samhället riktar en försäkring mot kollektivet familjen. I alla andra socialförsäkringar är det individen man vänder sig till.
- Samhället har inte lika värderat mamman och pappan. Om man ansåg att de hade lika ansvar för barn och familj skulle de fördela stödet lika. Det skulle vara en samhällelig markering. Framför allt av hur man ser på föräldraskapet.
Helst skulle Birgit Pingel se att en lagändring kom till stånd.
- Det är helt förståeligt ur familjernas perspektiv att mamman stannar hemma och pappan jobbar. Papporna tjänar mer, och om man kan välja mellan att få 20 000 i månaden eller 15 000, så väljer man naturligtvis det förra. På så vis försvårar man för pappor som vill vara hemma med barnen.
Birgit Pingel har hört fackliga företrädare diskutera förändringar av föräldraförsäkringen. Men det är förändringar som måste ske på längre sikt.
- Facket skulle kunna driva frågor om jämställdhet lite hårdare. Men de har mycket annat att göra. Den här frågan hamnar längst ned på dagordningen.
LINDA SVENSSON© siftidningen