Telitel - kommunikationsföretag med kommunikationssvårigheter
It och telekommunikation är branscher som skulle rädda glesbygd och mindre tätorter. Men inte alla projekt har uppfyllt drömmarna. Telitel i Sollefteå är ett exempel.
Många företag har etablerat sig utanför storstadsområdena med telefonväxlar och kundtjänstverksamhet. Många företag har också lyckats med sina etableringar. Men inte alla stolta planer har blivit som de först presenterades.
Ett av de senare är Telitel i Sollefteå som för fem år sen skulle bli huvudkontoret för ett företag med interkontinentala satellitburna teleförbindelser, call center, bredband, med mera. 250 sollefteåbor skulle ges jobb i Telitel.
Visst har det investerats mycket pengar i verksamheten sen dess. Den amerikanske ägaren har satt in nästan en kvarts miljard kronor, men det har ändå inte gått att få lönsamhet i projektet. Av de 250 blev det bara 52.
Enligt fackklubbarna vid Telitel är ett av problemen i företaget att ledningen 1998 flyttade till Stockholm. I Sollefteå finns inte ens en platschef, något som inte gjort det lättare för kommunikationsföretaget att kommunicera med sina anställda.
För en tid sen inleddes förhandlingar om att skära ytterligare i verksamheten. Då var budet från företaget att 33 av de 52 i Sollefteå skulle mista sina jobb. Nu är företagets kvarvarande organisation färdigförhandlad. Resultatet blir 29 tjänster färre i Sollefteå. Dessutom pågår diskussioner om att sälja företaget.
Ingrid Stridsman på SIF-klubben säger att de anställda trots allt tar den svåra situationen rätt bra:
- Vi har ju vetat i ett år nu att företaget är till salu. Så man har hunnit förbereda sig. Men visst är det trist att mista många av sina arbetskamrater. Vi har haft Trygghetsrådet här och arbetsförmedlingen. Jag hoppas att det ordnar sig för dem som får gå.
Sedan vet vi ju förstås inte hur det blir om företaget blir sålt. Kanske blir det flera som får sluta då, säger Ingrid Stridsman.
GUNNAR HÄGG© siftidningen