Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Bra betalt för ändrad semester?

Publicerad

Bra betalt för ändrad semester?

2000 kronor extra per dag för den som snabbt måste ändra sin semester. Det kan Volvo Aero få betala enligt årets lokala sommaravtal. Sparsam lagerhållning kostar också pengar.

På flera håll i det svenska näringslivet innebär sommartider inte någon längre sammanhängande ledighet för personalen. Orderingången kan vara ojämn och varor måste levereras också när andra sitter bakom flötet eller vandrar i fjällen. En del tvingas till och med rucka på sina semesterplaner strax innan de ska realiseras.
Volvo Aero i Trollhättan, som tillverkar komponenter till flygmotorindustrin i bland annat USA, är ett företag som under flera år haft sådana problem med produktionen att personalen oplanerat måste arbeta när andra har ledigt. Fackklubbarna har därför skrivit speciella avtal med företaget om vilken ersättning som ska då utgå.
Christer Daag är SIF-klubbens ordförande:
- Att inte få en sammanhängande sommarsemester är verkligen inte bra. Men om det sker ska våra medlemmar i alla fall få bra ersättning, säger han.
Årets sommaravtal innebär att vid förändringar som görs så sent som två veckor innan den planerade huvudsemestern som ska vara fyra veckors sammanhängande ledighet ska ersättning utgå med 1000 kronor per dag om ledigheten förläggs senast den 31 augusti. Om huvudsemestern läggs ännu senare utgår en ersättning med 2000 kronor per dag. Den som kallas in att arbeta under veckoslut under pågående semester får också extra ersättning. Dessutom får företaget stå för kostnader som den anställde kan få för till exempel bokade resor eller hyrstugor.
Anledningen till att personalen på Volvo Aero för tredje året i rad tvingas att ändra sina semesterplaner är att Volvo Aero inte i tid fått tillräckliga leveranser från sina underleverentörer. Det har också varit kvalitetsproblem med vissa av de leveranser man fått. Dessa problem skulle i och för sig ha kunnat undvikas om Volvo Aero haft tillräckliga buffertlager. Men de flesta större företag vill undvika att ha kapital bundet i stora lager.
– Det är mycket dyrt att hålla stora reservlager och på så sätt undvika semesterproblemen. Men då ska det också kosta att inte ha det, säger Christer Daag.

GUNNAR HÄGG© siftidningen

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.