Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Svek av Trelleborg att sälja Copperhillfabriken

Publicerad

"Svek av Trelleborg att sälja Copperhillfabriken"

Trelleborg säljer sitt amerikanska bolag Intermarket till kanadeniska Marsulex. I affär ingår svavelsyrefabriken BIT Manufacuturing i Copperhill, Tennessee.
Lilian Ringsand, SIF:s 1:e vice ordförande, är mycket kritisk till försäljningen.
- Jag är besviken på Trelleborg.

Hon anser att Trelleborgs ledning hanterat den två år långa konflikten på fabriken mycket dåligt.

- Nu väljer man att sälja istället för att lösa konflikten, säger Lilian Ringsand.

SIF har tillsammans med Metall och Industrifacket engagerat sig i konflikten på Copperhillfabriken som ursprungligen handlar om en nya arbetsorganisation och uppsägningar av 60-70 anställda.

- I och med försäljningen förlorar SIF sin direkta påverkansmöjlighet, säger Lilian Ringsand.

- Men våra kontakter med lokala fack och centralorganisationer fortsätter.

Hon menar att den svenska fackföreningsrörelsen kan dra lärdom av konflikten.

- Konflikten visar vikten av att kämpa för våra fackliga lagar och avtal. Trelleborg har följt amerikansk lagstiftning, även om man hållit sig i dess utkant.

Alf Lindén, på Boliden Mineral, har varit mycket engagerad i Copperhillfabrikens öde.

- Det som hände på Copperhillfabriken är en katastrof, en svart fläck i vår historia, säger han.

LILIAN ALMROTH

Konflikten på Copperhillfabriken
Strejken utlöstes i april 1996. Företaget ville införa ett 40-tal förändringar, bland annat en ny arbetsorganisation och uppsägningar av ett 70-tal anställda. När ledningen vill avskaffa den så kallade senioritetsreglen, som garanterar förmåner knutna till anställningstid och principen sist in - först ut vid uppsägningarna, hamnade fack och företag på kollisionskurs. Strejken på fabriken pågår fortfarande, ledningen har tagit in oorganiserad arbetskraft.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.