Sverige är det OECD-land som lägger störst andel av sin BNP på forskning och utveckling (FoU). Men det är sämre beställt med att få ut nya produkter på marknaden.
Trots att Sverige bedriver FoU i större omfattning, både statligt och privat, än andra länder är vi dåliga på att få ut nya produkter och få fram nya företagare. Det visar en rapport som Näringsdepartementet tagit fram där Sverige jämförs med andra OECD-länder (Organisation for Economic Cooperation and Development).
Ungefär åtta procent av den svenska arbetskraften är företagare. Bland kvinnor bara omkring hälften, 4,7 procent.
- Nutek har fått i uppdrag att ta fram en handlingsplan för det, säger näringsminister Björn Rosengren.
Rapporten tar upp olika faktorer som påverkar tillväxten, till exempel utbildning, konkurrens och lönebildning.
Sverige får bra betyg på många områden. Till exempel vad gäller kompetensutveckling. Sverige ligger över EU-snittet i andel anställda som fått utbildning på arbetsplatsen det senaste året. 45 procent av de anställda har fått kompetensutveckling genom jobbet, jämfört med knappt 35 procent i hela EU. Men Finland leder stort över Sverige. Där har cirka 55 procent utbildats på arbetsplatsen. Även Storbritannien, Danmark och Nederländerna placerar sig före Sverige.
Över lag har svenska anställda stor möjlighet att påverka sin arbetssituation. Vi leder statistiken när det gäller att kunna välja arbetsmetoder och arbetsordning. Däremot hamnar Sverige långt ned när man frågar om de anställda har möjlighet att påverka arbetstempot. Bara 65 procent anser sig ha det, att jämföra med 80 procent i Nederländerna, som toppar. Björn Rosengren förklarar det med de tuffa rationaliseringar och slimmade organisationer de anställda lever med.
LINDA SVENSSON© siftidningen