Allt fler unga tjänstemän förtidspensioneras
Nästan var sjätte tjänsteman under 35 år som blir långtidssjukskriven återgår inte till yrkeslivet. Samtidigt ökar långtidsjukskrivningarna bland yngre tjänstemän snabbare än i någon annan befolkningsgrupp.
- 15 procent av långtidssjukskrivna tjänstemän under 35 år blir i dag förtidspensionärer. Det är häpnadsväckande siffror, säger Birgitta Rolander, chef för hälso- och välfärdsfrågor på Alecta (före detta SPP).
Alceta för statistik över långtidssjukskrivningar för privatanställda tjänstemän. Siffrorna gäller de som insjuknade under 1998. Orsaken till sjukskrivningarna är främst depression, utbrändhet och reaktion på hög stress. I mindre grad är det fråga om fysiska sjukdomar som till exempel förslitningsskador.
- Alectas siffror visar att en ung generation håller på att slitas ut redan när de står i början av yrkeslivet, säger Birgitta Rolander.
Antalet långtidssjukskrivningar ökade med nästan 25 procent i fjol. I år har ökningen fortsatt om än i något lägre takt. Hela ökningen består av depressioner, utbrändhet och stress. Detta bekymrar Birgitta Rolander, men det positiva är att sannolikheten att komma tillbaka för de med stressrelaterade diagnoser är större än bland de med exempelvis hjärt- och lungsjukdomar eller tumörer. Om behandling sätts in i ett tidigt stadium är prognoserna i dag goda vid depressioner och stressjukdomar. Problemet är att så få, bara 15 procent av alla långtidssjukskrivna, får någon som helst rehabilitering.
- Det finns också en rad konkreta åtgärder som kan sättas in på arbetsplatsen i förebyggande syfte. Kunskap om det här måste spridas. Då finns det goda chanser att vända trenden, något som vi alla har massor att vinna på, säger Birgitta Rolander.
THOMAS HELDMARK© siftidningen