Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Goda arbetsplatser belönas

Publicerad

Akutkliniken på Södersjukhuset och ventilationsföretaget Fresh i Småland vann utmärkelsen Sambandet för bästa arbetsplats. Båda har framgångsrikt förbättrat arbetsmiljön, gett medarbetarna ansvar och lyckats sänka sjukfrånvaron.

- Det här ett erkännande till alla oss som arbetat hårt för att förändra arbetet på kliniken, sade en nöjd Sören Carlsson Sanz, vårdchef på Södersjukhusets akutklinik som vann priset i kategorin arbetsplatser med fler än 200 medarbetare.
Utmärkelsen Sambandet, initierat av Alecta, går till arbetsplatser som under en längre tid målmedvetet utvecklat och förbättrat ledarskapet, medarbetarskapet och arbetsmiljön. Och dessutom kan uppvisa resultat.
Trots en psykiskt och fysiskt krävande arbetsmiljö har Södersjukhuset lyckats skapa en arbetsplats med korta beslutsvägar och nära samarbete mellan ledning och personal. Man har också reducerat sjukfrånvaron med fyra dagar per anställd.
Liknande framgångar kan det småländska ventilationsföretaget Fresh visa upp. Fresh vann i klassen mindre organisationer för att man aktivt fört ut ansvar till medarbetarna i kundorienterande team. Företaget monterar och säljer bostadsventilation. Man har avskaffat mellancheferna, avskaffat frakt-, fakturerings- och försäljningsavdelning och skapat team som sköter allt själva. På så sätt kan montören vara den som också sköter fakturering och kundkontakter.
- Priset ger oss ytterligare råg i ryggen att vårt sexåriga förändringsarbete är riktigt. Vi har visat hur man kan förnya en organisation från en traditionell hierarkisk struktur till en där medarbetarna tar ansvar. Det skapar arbetsglädje och trivsel, säger Patrick Dahlberg, i Fresh verkställande ledning.
Priset Sambandet är instiftat av Alecta för att stimulera insatser som bidrar till minskad ohälsa på arbetet. Prisutdelngingen ägde rum på Moderna Museet i Stockholm i går torsdag. I anslutning till prisutdelningen presenterade Alecta nya larmsiffor om tjänstemännens ohälsa, den så kallade Hälsobarometern. Enligt Hälsobarometern ökar antalet långtidssjukskrivningar dramatiskt. Värst är ökningen bland högavlönade tjänstemän under 35 år.
- Det allvarligaste är att hela 15 procent i den gruppen förtidspensionerar sig, berättade Birgitta Rolander, Alectas chef för Hälsa och välfärd. Ohälsa på jobbet kostar individer, företag och samhället, tillade hon.

THOMAS HELDMARK© siftidningen

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.