Både uthyrda och korttidsanställda skulle hellre ha ett fast jobb. Men de med väldigt korta anställningar mår sämre fysiskt och psykiskt av sin arbetssituation.
Forskare på Arbetslivsinstitutet har undersökt skillnader och likheter hos de båda grupperna. De korttidsanställda var att likna vid behovsanställda, det vill säga att deras jobb oftast varade i bara några dagar, i vissa fall veckor.
- Det var tydligt att de uthyrda mådde bättre. Skillnaden hade kanske inte varit lika stor om det varit projektanställda och vikarier vi undersökte. Det skiljer mycket mellan olika tidsbegränsade anställningar, både ur hälsosynpunkt och andra synpunkter, säger Gunnar Aronsson, forskare på Arbetslivsinstitutet.
1000 personer svarade på den enkät som skickades ut. Medelåldern hos de uthyrda var 38 år, hos de korttidsanställda 28. De senare var ofta välutbildade och många arbetade inom vård, omsorg, utbildning och kontor.
De med korta anställningar rapporterade i större utsträckning att de mådde dåligt. Det var ont i huvudet och magen, trötthet, led- och muskelvärk samt psykiska besvär. Dessutom led de av att inte kunna påverka sin arbetssituation och att inte få samma sociala stöd som fast anställda eller uthyrda.
- Det stabila jobbet är väldigt viktigt. Det vilar en mörk skugga även över arbetsplatser med omstruktureringar. Om jobbet hotas, hotas hela den sociala existensen för många människor. Det finns en grundoro som kan förklara den ökande stressen.
- Uthyrningsfirmorna stabiliseras mer och mer. Det var också otryggt en gång. Nu har de allra flesta en garanterad lön. Det liknar i mycket ett vanligt jobb med den skillnaden att man byter arbetsplats ofta, säger Gunnar Aronsson.
LINDA SVENSSON© siftidningen