Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Konkurrensklausuler allt vanligare

Publicerad

Det blir allt vanligare att arbetsgivare försöker behålla sina medarbetare och deras kunskap med hjälp av så kallade konkurrensklausuler. De anställda hindras att gå över till en konkurrent eller till egen verksamhet.

- Vi får rätt ofta frågor om anställningsavtal med konkurrensklausuler. Det har blivit mycket vanligare. Jag kopplar det till att det har kommit fler utländska bolag till den svenska marknaden, säger SIF:s förbundsjurist Anna-Lena Börgö-Etaat.
Det finns ett kollektivavtal från 1969 som reglerar konkurrensklausuler och som fortfarande tillämpas. Men formuleringarna är vaga och lämnar därför stort utrymme för avvikelser.
- Man ska se till att man kompenseras ekonomiskt om man skriver på ett avtal med konkurrensklausul. Antingen med ett lönepåslag eller att man till exempel får uppfyllnad till sin tidigare lön om man tvingas ta ett arbete med mindre betalt.
Konkurrensklausuler är vanligast bland högre tjänstemän och säljare, yrkesgrupper som har stort kunnande om produkter och tjänster hos sin arbetsgivare. Tidsramar och omfattning varierar, men två år är vanligt. Det kan vara klokt att låta någon kontrollera om den är rimlig innan man skriver på ett anställningsavtal med konkurrensklausul.
- Det är svårt att häva i efterhand. Ett avtal är ju alltid ett avtal. Det ska vara att man var väldigt ung och beroende av att få det här jobbet eller att klausulen gäller väldigt lång tid för att man ska kunna häva den.
För den som bryter avtalet väntar ofta ett högt vite. Man blir nämligen skyldig att betala för den skada man åsamkat.
- När det gäller vite, eller normerat skadestånd som det egentligen heter, behöver arbetsgivaren bara visa att man konkurrerar, inte vilken skada det gör, säger Anna-Lena Börgö-Etaat.

LINDA SVENSSON© siftidningen

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.