Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Jämställdhet inte bara en kvinnofråga

Publicerad

Jämställdhet inte bara en kvinnofråga

Numera är jämställdhet något som innefattar både kvinnor och män. Den synen präglar bland annat EU:s jämställdhetsarbete inom Ricette-projektet, som presenterades på en konferens i Stockholm.

- Alla frågor måste analyseras ur både kvinnors och mäns synpunkt. Till exempel när man bygger vägar och planerar boendet. Man måste ta på sig jämställdhetsglasögon, säger Gunilla Sterner, chef för jämställdhetsenheten, Länsstyrelsen i Stockholm, som var en av deltagarna på konferensen.
Ricette startade 1996 och där ingår olika projekt från EU-länder, bland annat Italien, Grekland, England och Portugal. Varje projekt innehåller ett recept som man kan lära sig av och kanske prova på.
Jämställdhetsminister Margareta Winberg som inledde konferensen anser att det krävs en könsuppdelad statistik.
- BNP visar inte hela samhället och heller inte de klyftor som finns mellan män och kvinnor i samhället, menar Margareta Winberg.
I Sverige har man arbetat med jämställdhet sedan 60-talet och många av exemplen inom Ricette är svenska. Sverige har en framträdande plats i fråga om jämställdhet i Europa. Inom IT-området finns det dock fortfarande ganska stora skillnader även i Sverige.
Vad anser du om det faktum att 30 procent av de som arbetar inom IT är kvinnor och bara 5 procent är chefer?
- Där är det mycket kvar att göra. Vi lever i en struktur och ett samhälle som är ett resultat av manliga värderingar. Jag tycker vi delvis lyckats väldigt bra. Vi leder när det gäller jämställdhet om vi jämför med alla andra länder, svarar Margareta Winberg och fortsätter:
- Man kan inte lagstifta mot fördomar, men man kan förändra genom att värdera människor lika. Det måste man börja med redan i uppfostran och hur pojkar och flickor bemöts.
Julie Parish, från Enland, som arbetat med jämställdhet i drygt tio år, anser att väldigt lite har förändrats de senaste åren. Hon utbildar långtidsarbetslösa kvinnor i eget-företagande.
- Kvinnor får inte lån när det ska starta eget. Jag känner till ett fall där en kvinnlig rörmokare gick till en bank för att få lån. De sa till henne du vet väl att det är ett väldigt smutsigt arbete. Hon svarade: jag har arbetat som sjuksköterska i 20 år. Kvinnan som hade en affärsplan och en lång lista på kunder med sig till banken, vände sig istället till ett annat bankkontor och fick sitt lån, säger Julie Parish. Hon är dock hoppfull. Det går framåt, om än långsamt.
- Det är en stor skillnad i attityd om man jämför yngre och äldre män, säger hon.

ULLA-KARIN HÖYNÄ© siftidningen

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.