Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Dammar tvingar folk att flytta

Publicerad

Dammar tvingar folk att flytta

För ett halvår sedan drog sig Skanska ur ett hårt kritiserat dammbygge vid floden Tigris i sydöstra Turkiet. Men först efter kraftiga protester och sedan schweiziska exportkreditnämnden dömt ut projektet.

Skanska tvingades dra sig ur byggprojektet Ilisudammen i sydöstra Turkiet. Enligt schweiziska exportkreditnämnden skulle bygget påverka runt 50 000 människors liv. Många av dessa redan jordlösa och tvångsförflyttade.
Efter hårda protester valde Skanska att dra sig ur projektet, i vilket även brittiska, italienska, tyska, amerikanska, österrikiska och schweiziska företag initialt var inblandade.
Förutom att många skulle tvingas flytta, av vilka många redan hårt ansatta kurder, befarades också att malaria skulle komma att få fäste i det tidigare malariafria Tigrisområdet.
Urrádamman i nordvästra Colombia är ett annat omdiskuterat Skanskaprojekt. Dammen står färdig och nu följer en domstolsprocess med skadeståndskrav från de cirka 10 000 drabbade.
I februari 1999 dödades två människor och tio kidnappades ur indianstammen Embera-Kaito. Bakom dåden misstänks paramilitära styrkor ligga, finansierade av stora jordägare som såg vinstmöjligheter i försäljning av mark till dammkonsortiet.
Indianstammar i regionen har under lång tid protesterat mot hur Urrádammen förstört fisket och bidragit till ekologisk katastrof i flodsystemet som är Ebera-Kaitoindianernas hem.
Enligt Miljöförbundet Jordens Vänner tvingas årligen två miljoner människor i utvecklingsländer bort från livsmiljö och arbete på grund av dammbyggen. Enligt uppskattningar har sedan 50-talet 30 till 60 miljoner människor flyttat för att ge plats till stora dammars reserver.
Världsbanken har under senare år kraftigt reducerat sitt engagemang i stora dammprojekt.

MARIE NÄRLID © siftidningen 2001

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.