Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Uppsagd fick upprättelse

Publicerad

Efter två och ett halvt års projektanställning blev hon uppsagd. Utan uppsägningstid. Jorunn Eggan tog då kontakt med sin SIF-avdelning i Västerås för att se om allt gått rätt till.

- Jag fick väldigt kort varsel, inte ens en vecka. Jag funderade på om det verkligen skulle gå till så här. Flera arbetskamrater uppmanade mig att gå till facket, och de tog tag i det direkt.
Strax innan uppsägningen hade Jorunn blivit sjukskriven. Hon gick in i väggen och mådde mycket dåligt. Att det ledde till att hon inte fick fortsatt anställning tror hon inte. Företaget hade diskuterat en flytt till Stockholm, och när den slutligen klubbades behövde de inte Jorunn.
- Det var väl den här otryggheten och ovissheten som det innebär att vara projektanställd som gjorde mig sjuk. Det gick fram och tillbaka med anställningsformen. I fem månader fick jag lön och arbetade utan att ha någon anställning.
Christina Johansson, på SIF i Västerås var den som tog hand om Jorunns ärende:
- Vi ansåg att Jorunn skulle betraktas som tillsvidareanställd, eftersom hon jobbat där så länge och inte var knuten till något särskilt projekt. Själva uppsägningen som sådan kunde vi inte säga något om, de skulle ju flytta. Men som projektanställd hamnar man ju utanför allting. Jag tror inte att arbetsgivaren hade insett vidden av det.
Det blev aldrig några långdragna förhandlingar. Företaget köpte fackets argument direkt. Jorunns anställning betraktades som fast och hon fick sex månaders uppsägningstid och pensionsförsäkring. De tre återstående månaderna av uppsägningslönen funderar hon på att använda till att friskskriva sig och söka jobb, eftersom, som hon säger:
- Det räcker att jag är 63 år, det är tillräckligt svårt att få jobb bara av den anledningen. Jag blir ju inte mer attraktiv som långtidssjukskriven.
Hon har inget emot projektanställning som sådan, men om hon ska ta det igen vill hon ha projektplan och ett givet mål. Och hon vill rikta en uppmaning till andra i samma situation.
- Jag tycker att man måste varna folk som arbetar i projektform. Man vet inte alltid vilka rättigheter man har. Men man ska veta att facket kan hjälpa till, säger Jorunn.

LINDA SVENSSON© siftidningen 2001

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.