Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

SVT drar tillbaka varsel

Publicerad

Sveriges television drar tillbaka de cirka 130 varsel man lade i höstas. Uppsägningarna blir inte nödvändiga sedan tillräckligt många slutat.

- Förhandlingarna är inte avslutade, det ska påpekas. Protokollet har inte justerats ännu, men det står klart att vi har nått ned till den nivån som krävs, säger SIF-klubbens ordförande Tommy Eklund.
Drygt 330 personer ansågs övertaliga på SVT tidigare i höstas. Många valde då, på grund av den osäkra framtiden, att nappa på erbjudanden om avgångsvederlag eller avtalspension. Många anställda ville också delta i det så kallade Start-projektet som gav stöd åt de som kunde tänka sig att sluta frivilligt och byta bana. Senare på hösten återstod en övertalighet på runt 130 personer, och varsel om uppsägning lades.
Fackklubbarna reagerade kraftigt mot de siffror som presenterades av företagsledningen, och menade att man inte kan skära ned i den takt som ledningen presenterat. Löntagarkonsultens rapport gav facken rätt när de påpekade att den ekonomiska krisen inte var så akut som påståtts. Tommy Eklund tror att rapporten kan ha spelat in vid beslutet att dra tillbaka varslen.
- Det är så mycket maktspråk inblandat, så det har de inte sagt något om, men jag tror att den har haft betydelse.
Förhandlingarna är inte avslutade med detta. Men Eklund anser att diskussionsklimatet förbättrats dramatiskt i och med att ledningen backat från varslen.
- Det har skapat förutsättningar för konstruktiva diskussioner om bemanning, organisation och arbetsmiljö. Det är positivt för personalen att det löst sig. Nu måste vi i förhandlingarna om förändringsstrategin se till att personalens kompetens tas till vara och utvecklas. Det är inte brist på arbete som är problemet.

LINDA SVENSSON© siftidningen 2001

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.