Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Avtal bäddar för dispyter

Publicerad

Låga nivåer och dåligt stöd för de lokala förhandlarna. Det är vad Carl Liljeroth, SIF-klubbens ordförande på Electrolux i Stockholm, spontant anser om verkstadsavtalet.

Electrolux var ett av de företag som fick problem med förra avtalet. Löneöversynen fördelade pengarna ojämnt och vissa blev helt utan löneökningar.
- Vi förde ett jäkla liv om det, så det vågar nog inte företaget göra om, säger Carl Liljeroth, som är ordförande för klubben med 400 medlemmar.
Han anser att nivåerna i avtalet är något låga, inte för att han är, som han säger vän av höga procenttal. Snarare är det en oro över att löneökningarna inte ger någon större effekt i de anställdas plånböcker, med tanke på prisutvecklingen. Har de tur och förhandlar bra kan de ändå hamna på samma nivåer som under förra avtalsperioden, då lönerna ökade med 11,7 procent på tre år.
Något som fick Liljeroth att reagera var överenskommelsen om arbetstidsförkortning. På Electrolux har man tidigare prioriterat lediga dagar framför högre lön, något som med årets uppgörelse ger mindre ökningar än för dem som gjorde tvärtom.
- Det är en halvsjuk uppgörelse att de som inte valde arbetstidsförkortning ändå kompenseras för det och nu får tre dagar extra. Det är bäddat för bråk när hälften av SIF:s medlemmar får mycket mer än andra hälften. Men det är väl bara att gratulera de som drog vinstlotten.
Alla vi talar med vid vårt besök framhåller ändå arbetstidsförkortningen som det bästa med det nya avtalet. På Electrolux i Stockholm har man i lokal överenskommelse tre extra lediga dagar om året, plus tre från förra avtalet. Efter de kommande tre åren har de nio dagar att ta ut.
- Det är suveränt att man kan ta ut det i timmar och minuter. Det skiljer sig från semestern. Man slipper ta en hel dag och förverka den när man måste vara ledig en förmiddag till exempel, säger Tom Sundell som jobbat med kundservice i 25 år.
Han ser fram emot de lokala förhandlingarna.
- Jag hade förväntat mig något mer i årets avtal. Vi har halkat efter, vår erfarenhet värderas inte i avtalet. Därför är det mer angeläget än nånsin med de lokala förhandlingarna.
Carl Liljeroth bekräftar att man i år ska satsa på låglönegrupperna, främst inom kundtjänst.
- Vi har svårt att förhandla för de här grupperna. Företaget kontrar med att man kan hyra in folk billigare, och då fastnar vi i diskussionerna. De här människorna är väldigt viktiga för företaget. Nu ska vi dessutom titta på hur vi kan höja statusen på deras arbete, genom bland annat kompetensutveckling
Andreas Fransson som arbetar med att tillverka modeller är nöjd med företagets satsningar på kompetensutveckling.
- Jag har fått det jag bett om. Problemet är väl snarare att det inte finns någon möjlighet att lära sig något grundligt. Tiden räcker inte till.
Han hoppas som andra att de låga nivåerna i avtalet ska höjas med löneöversynen.
- Det är väl ingen som vet något om nu, det beror på hur snäll chefen är. Man kan lugnt påstå att olika chefer är olika generösa.
En annan som är missnöjd med löneökningarna är Lillemor Nilsson som arbetat inom företaget sedan 1965.
- Löneökningen är skitdålig rent ut sagt. Jag hade velat ha i alla fall det dubbla. Jag är 56 år och det läggs inga extra pengar på äldre.
Carl Liljeroth hoppas att förhandlingarna ska gå snabbare än tidigare år, då det ibland har dragit ut ända till oktober.
- Att det drar ut så mycket på tiden är ett underkännande av bägge parter, men i synnerhet av arbetsgivaren. Det är ju bara de som tjänar pengar på att vi inte blir klara i tid. Det blir lite tufft om vi ska få med årets ökning redan i marslönen. Bara att hitta tider att förhandla på är ett dilemma, alla är väldigt upptagna, men i mars hoppas jag att vi är klara.

LINDA SVENSSON© siftidningen 2001

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.