Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

H&M-anställda i Peru tecknar kollektivavtal

Efter fem års arbete, som inneburit tuffa förhandlingar med H&M:s ledning, har nu facken fått till ett kollektivavtal för klädjättens butiksanställda i Peru.
Anita Täpp Publicerad 18 augusti 2022, kl 13:10
H&M-logga samt bild på H&M-fackklubben i Peru
Efter fem års arbete och tuffa förhandlingar har butiksanställda på H&M i Peru fått kollektivavtal. Foto H&M-logga: Fredrik Sandberg/TT.

Relationerna mellan fackförbund och arbetsgivare i Peru har länge präglats av konflikter och ett lågt förtroende mellan parterna. Och den fackliga anslutningsgraden är låg i landet.

Men för fem år sedan inledde Unionen och Handelsanställdas förbund - med stöd från Union to union och den fackliga federationen UNI Americas – ett projekt med målet att öka det fackliga engagemanget inom modebranschen i Peru.

Och man beslöt att börja med H&M, där ingen av de butiksanställda var med i facket.

– Även H&M:s globala ledning var med på att starta projektet och var positiva till vårt arbete, säger Asgeir Lundblad, internationell ombudsman på Unionen.

Sexprocentig löneökning

I dag har arbetet resulterat i att 200 av klädföretagets runt 1 000 anställda i landet har blivit fackmedlemmar och att en klubb har bildats.

I dagarna har också ett kollektivavtal med H&M Peru, som gäller 2019-2020, träffats och förhandlingar för ett ytterligare avtal, som gäller 2021-22, har inletts.

Det redan träffade avtalet innebär att alla medlemmar nu retroaktivt får en sexprocentig löneökning för den gällande perioden. Avtalet ger också ekonomiskt stöd till fackklubben, rätt till ledighet för fackliga uppdrag och vid dödsfall i familjen samt ergonomiska stolar och rabatt på H&M:s kläder.

– Att det har tagit så lång tid att få det första avtalet på plats beror både på att den lokala fackklubben och ledningen inte har haft samsyn i alla frågor. Och på pandemin, som gjorde att parterna var tvungna att pausa förhandlingarna och fokusera på att stötta de anställda på annat vis ett tag, säger Asgeir Lundblad, internationell ombudsman på Unionen.

– Men i Peru fungerar systemet så att om förhandlingarna om ett kollektivavtal drar ut på tiden på grund av att parterna är oense så kan man också förhandla retroaktivt.

"Är fantastiskt"

Asgeir Lundblad är väldigt nöjd med vad facket har åstadkommit så långt.

– Att vi efter alla problem på vägen har lyckats få till ett kollektivavtal nu är fantastiskt. Men det slutar inte där. Nu blir steg två att se till att förankra avtalet både i butikerna och hos ledningen och då också säkerställa att båda parter lever upp till dess rättigheter och skyldigheter, säger han.

–  Och förutom att nästa kollektivavtal ska förhandlas så jobbar vi nu också för att skapa en centralorganisation i Peru som facklig motpart till H&M, Zarabutikerna och de lokala peruanska klädmärkena där vi tar med oss de erfarenheter vi har och försöker smida medan järnet är varmt.

Union to Union
Är LO, TCO och Saco:s gemensamma biståndsorganisation. Genom organisationen stöttar de svenska förbunden ett hundratal projekt i lika många länder.

Man samarbetar med fackliga organisationer över hela världen för att sprida kunskap om mänskliga rättigheter och styrkan i att organisera sig fackligt. Organisationen har funnits sedan 1977 och är en av Sidas ramorganisationer. Verksamheten finansieras genom anslag från Sida samt med medel från den svenska fackföreningsrörelsen.

Internationellt

Vill ”avnazifiera” Ukraina – föreslås till fackligt FN-organ

Jämförelser mellan Zelenzkyj och Hitler. Materialinsamling till ryska soldater. Det ryska fackförbundet FNPR stödjer Putins ”avnazifiering” av Ukraina och har stängts av från världsfacket.
Trots det föreslår nu världsfacket att FNPR ska ta plats i FN:s högsta arbetsmarknadsorgan.
Noa Söderberg Publicerad 3 maj 2024, kl 12:45
Till vänster: ryska soldater, här vid en övning i östra Ukraina, har fått stöd av landets största fackförbund FNPR. Till höger: ett protestbrev från nordiska fackföreningsledare med anledning av att FNPR har nominerats till FN:s högsta arbetsmarknadsorgan.
Till vänster: ryska soldater, här vid en övning i östra Ukraina, har fått stöd av landets största fackförbund FNPR. Till höger: ett protestbrev från nordiska fackföreningsledare med anledning av att FNPR har nominerats till FN:s högsta arbetsmarknadsorgan. Foto: AP/faksimil.

FNPR, Rysslands största fackliga centralorganisation, kommenterade invasionen av Ukraina samma dag som den inleddes. I ett uttalande skrev organisationen att de stöttar Vladimir Putins ambition att ”avnazifiera” Ukraina och jämförde Volodymyr Zelenskyj med Adolf Hitler. Dagen därpå publicerades ett längre uttalande om vikten av att skydda de utbrytarrepubliker som har utropats i östra Ukraina.

De svenska fackliga centralorganisationerna, däribland tjänstemännens TCO, reagerade snabbt. Drygt en vecka efter invasionen krävde de att FNPR skulle uteslutas ur världsfacket (på engelska förkortat ITUC – se faktaruta). Det ryska förbundet valde att självmant dra sig ur. I maj 2022 bekräftades suspenderingen av världsfackets högsta ledning. Om FNPR ska tillåtas delta igen krävs att en majoritet av världsfackets medlemsorganisationer röstar ja till det.

Föreslås representera alla världens arbetstagare

Trots det står nu en FNPR-representant på världsfackets kandidatlista till styrelsen i FN:s internationella arbetsorgan, ILO. Det visar ett protestbrev från 13 nordiska fackföreningsledare, som Kollega har tagit del av.

I brevet, som är adresserat direkt till världsfackets generalsekreterare, kallar de nordiska fackföreningsledarna situationen för ”oacceptabel”. De skriver att de ”kräver att ITUC inte stöttar FNPR som kandidat”. Brevet är undertecknat av bland andra TCO:s ordförande Therese Svanström, LO:s ordförande Susanna Gideonsson och Sacos vd Göran Arrius.

Tora Heckscher, presschef på TCO, bekräftar att brevet är äkta och att Therese Svanström har skrivit under. Övriga frågor – om vad TCO kommer göra nu, hur det kan komma sig att detta har hänt och vad TCO tycker om världsfackets nomineringsprocess – ber hon att få återkomma om.

Norden sticker ut

Antti Palola.
Antti Palola. Foto: Jukka Erätali.

Antti Palola, ordförande för de finska tjänstemännens centralorganisation STTK, är en av de övriga undertecknarna.

– Det är ganska vitt och brett känt att den här kandidaten står på listan och kandiderar om den här platsen, säger han till Kollega.

Han berättar att de nordiska fackens hållning sticker ut inom ITUC. 

– Det är många som till exempel i Mellanamerika, Sydafrika, Afrika och till och med Asien har rätt så vänliga förhållanden med Ryssland och FNPR. Det är en stor grej för oss, och rätt så besvärligt hela kriget i Ukraina, men de anser att kriget i Ukraina är en regional konflikt.

Världsfackets kandidater lär få jobbet

Kandidatlistan diskuteras just nu internt inom ITUC. Palola säger att han inte vet när den slutgiltigt ska slås fast.

– När vi hade ett nordiskt möte tillsammans med Luc Triangle (ITUC:s ordförande, reds. anm.) för några veckor sedan konstaterade han att det är i den närmaste framtiden som mötet ska hållas.

Valet till ILO:s högsta organ sker sedan på en internationell konferens i juni (se faktaruta). Enligt statsvetarprofessorn Marieke Louis, som är knuten till Sciences Po-universitetet i Paris och har forskat om beslutsfattandet inom ILO, är den omröstningen normalt sett en formalitet. De kandidater som finns på ITUC:s nomineringslista blir som regel valda. Antti Palola delar den bilden.

Hur kommer ni agera om det slutgiltiga beslutet blir att FNPR:s kandidat står på ITUC:s lista?

– Den enda möjligheten att agera är att protestera, säger han och fortsätter:

– Desto längre vidtagande av åtgärder har vi inte diskuterat om. Det är närmast att vi bestämt och ständigt markerar att vi inte kan godkänna den här kandidaturen. Om det efteråt blir debatt eller frågor från till exempel våra medlemsorganisationer så kan vi säga att vi motstått det.

Fortsätter stötta ryska soldater

FNPR har en särskild avdelning på sin ryskspråkiga hemsida där organisationen berättar om sitt löpande stöd till den ryska krigsinsatsen. Under april månad publicerades nio inlägg. I dem finns bland annat gruppbilder framför Z-symbolen som kommit att symbolisera den ryska krigsföringen. Det finns även uppmaningar att samla in mat, vatten och utrustning till soldaterna.

Världsfacket (ITUC)

Världens största fackliga organisation, där bland annat de svenska tjänstemännens organisation TCO är med. Har en framskjuten position när arbetstagares röster ska höras i olika internationella forum. En av världsfackets uppgifter är därför att ta fram kandidater till arbetstagarblocket i ILO:s högsta styrelse.

Internationella arbetsorganisationen (ILO)

FN:s organ för arbetsmarknadsfrågor. Representanter för politiker, arbetsgivare och arbetstagare från hela världen samlas här för att anta gemensamma standarder om bland annat fackliga rättigheter och arbetsmiljö. Arbetstagarna har rätt att utse ett antal representanter i ILO:s högsta styrelse. Valet sker var tredje år, under den så kallade internationella arbetskonferensen.