Näringsdepartementets rättschef:
Sydkraft har lyckats förhala stängningen
Personalen på Barsebäcks kärnkraftverk fick andrum och regeringen en rejäl bakläxa.
Det är innebörden av dagens besked från regeringsrätten, som hindrar den planerade stängningen av verket den sista juni i år.
För de anställda kom dagens besked som en stor lättnad. Under lång tid har de kämpat för att deras arbetsplats inte ska stängas. Och nu har de minst fått ytterligare några månaders respit.
- Självklart är vi oerhört glada. Vi vill inte ta ut något i förskott, men vi uppfattar det som att rätten i alla fall har tagit åt sig av sakargumenten. Framförallt har vi fått framtidstron tillbaka, säger Bo Strandberg, SIF-klubbens ordförande.
- Stämningen här har förändrats totalt. I matsalen idag var det fullt av glada tillrop och gratulationer. Och det springer massvis med reportrar här.
Andra kommentarer går ut på att domstolens utslag är ett underkännande av regeringens politik.
- Regeringsrättens beslut är en lika praktfull som plågsam örfil åt regeringen Persson, skriver till exempel moderatledaren Carl Bildt i ett pressmeddelande.
Och Industriförbundets vice ordförande talar om en "seger för rättsäkerheten".
Andra är inte lika nöjda. Köpenhamns socialdemokratiske borgmästare Jens Kramer Mikkelsen säger i en kommentar att "nu måste farsen om Barsebäck stoppas".
Och Birgitta Möller, ordförande för Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen är upprörd:
- Det är ett skandalöst och politiskt styrt beslut, som ger regeringen möjlighet att slippa kärnkraftsfrågan i valrörelsen, säger hon till TT.
Frågan om Barsebäck kommer att stängas är inte avgjord. Det regeringsrätten säger i sitt utslag är att den behöver mer tid på sig för att ta ställning i frågan. Rätten går också på Sydkrafts linje när den säger att det skulle bli alltför stora kostnader att starta om kärnkraftverket om det senare visar sig att stängningen inte var laglig.
Det regeringsrättens prövning gäller är om den lag som riksdagen stiftade tidigare i år för att inleda avvecklingen av kärnkraften är förenlig med svensk grundlag och med EU-rätt.
- Domstolen har inte alls tagit ställning i sak, säger Per Erik Lundeberg, rättschef på näringsdepartementet.
- De har inte underkänt regerings beslut. De säger bara att de behöver mer tid på sig och att de kanske måste invänta EG-domstolens utlåtande.
Lundeberg menar att dagens besked är resultatet av att Sydkraft medvetet har försökt förhala beslutet.
- De har kommit in med en ohygglig massa material till rätten i olika omgångar. Det har helt klart varit ett försök att dra ut på det hela. Och det har man uppenbarligen lyckats med, säger Per Erik Lundeberg.
Definitivt besked om Barsebäcks framtid kan regeringsrätten lämna någon gång efter sommaren.
Men det förutsätter att domstolen tycker sig kunna göra bedömningen på egen hand. Om den finner det nödvändigt att fråga EG:s domstol först kan det ta upp emot två år innan prövningen är klar.
MAGNUS A JACOBSSON