Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

SPP säljer sitt namn

Publicerad

SPP säljer sitt namn

Pensionsbolaget SPP släpper sitt namn när dotterbolaget SPP Liv övertas av Handelsbanken. Alecta blir namnet på moderbolaget, som förvaltar tjänstemännens ITP-pensioner.

Priset blev 7,1 miljarder kronor, men pengarna behövs egentligen inte i det stora pensionsföretaget. I kistan finns sedan tidigare betydligt mer pengar än vad som behövs för att klara pensionslöftena till de privatanställda tjänstemännen (i princip 10 procent av slutlönen).
Om överskottspengarna ska delas ut till företagen, på samma sätt som skett det senaste året är en öppen fråga. Det lär bli en tuff diskussion i styrelsen, som är delad i representanter för arbetsgivare och fackförbund. I mars ska beslut fattas om överskottet.
Alecta är ett fantasinamn, som enligt bolaget kan förknippas med evighet, något som aldrig upphör. Det återstår att se hur beständigt företaget blir. Förutsättningarna kan helt förändras om ett nytt avtal sluts om ITP. SAF och PTK förbereder förhandlingar, men träffas först i februari på grund av de pågående förhandlingarna om nya löneavtal.
SPP har främst ägnat sig åt att ta hand om tjänstepensionerna inom ITP-planen, enligt avtal mellan SAF och PTK. Livbolaget har samtidigt konkurrerat på den fria marknaden för pensionssparande, vilket ogillades av konkurrenter och av SAF. Därför fattades i våras beslutet att göra sig av med SPP Liv.
Genom köpet blir Handelsbanken/SPP Liv en mycket stor aktör på pensionsmarknaden – och dessutom en mäktig ägare av aktier i svenska företag som Investor och Ericsson. Avsikten är att inom fyra år ombilda det ömsesidiga bolaget SPP Liv till ett bolag som ska ge vinst till ägaren, alltså Handelsbanken.
Enligt banken kommer det inte att ske några uppsägningar med anledning av affären.

DAG BREMBERG© siftidningen 2000

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.