Hoppa till huvudinnehåll
Ledare

Tillit måste förtjänas

Har du varit i en grupp med dolda agendor och misstro? Du vill bara få stopp på det snabbt, få medarbetarna att lita på dig som chef och på varandra. Men det finns ingen så kallad quick fix. Tillit måste växa fram, och för att det ska hända krävs öppenhet.
Helena Ingvarsdotter Publicerad
Christopher Hunt
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör Chef & Karriär och Kollega. Christopher Hunt

”Suck, nu har chefen varit på kurs.” Det är väl en klassisk reaktion när du som chef kommer tillbaka efter utbildning, fast besluten att testa en ny modell för coachning eller ett upplägg för konferensens idéarbete eller vad det nu kan vara. Men så bottnar du inte helt i metodiken och det märks såklart och därför blir det bara ett försök och sedan gör du som vanligt igen.

Jag erkänner att jag har varit på kurs och tänkt att de så kallade verktygslådorna som presenteras är ”mycket väsen för lite ull, som gumman sa när hon klippte grisen”. Men det finns också guldkorn: modeller som tydliggör hur vi människor fungerar tillsammans.

Ett sådant exempel är öppenhet- och tillitspiralen. Den visar att ju mer öppenhet det finns i en relation eller grupp, desto starkare blir tilliten. Och tvärtom: tillit föder öppenhet. Som leder till mer tillit, och så vidare i en positiv spiral.

Om chefen är öppen ökar medarbetarnas tillit. Inte på stört, det räcker inte att säga: du kan lita på mig. Tillit måste förtjänas. Men väl där så funkar utveckling bättre, med färre misstankar om dolda agendor och mer samarbete. Läs vår artikel om tillitsbaserat ledarskap så får du tips på vägen mot större öppenhet och mindre kontroll.

Läs mer: Så funkar tillitsbaserat ledarskap

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Ledare

Därför ska du bry dig om fängslade journalister

Att en svensk journalist fängslas i Turkiet är väl inget som gemene man behöver bry sig om? Jo, i allra högsta grad – det påverkar allas våra demokratiska rättigheter.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 12 maj 2025, kl 06:00
Helena Ingvarsdotter
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör Kollega och Chef & Karriär. Foto: Klas Sjöberg

Ingen rök utan eld, brukar man ju säga. Men när det gäller journalisten Joakim Medin som sedan en tid tillbaka sitter i ett turkiskt högsäkerhetsfängelse så är det faktiskt just så – det ryker helt utan eld. För det enda han har gjort är att ägna sig åt journalistiskt arbete, och det han har skrivit är publicerat inom Sverige. Han har inte brutit mot några lagar som gäller här.

Men nu står han anklagad för brott som kan ge många års fängelse i Turkiet. Det sägs att han varit aktivist och tagit politisk ställning, men det han anklagas för handlar till exempel om att han intervjuat personer från organisationer som fått terrorstämpel. En journalist måste kunna intervjua även sådana människor, det betyder inte att reportern instämmer i intervjupersonens åsikter.

Som Joakim Medin själv skrev på en lapp inifrån fängelset: Journalistik är inte ett brott, inte i något land.

Stanna upp en stund och fundera över alternativet – att det fria ordet inte fanns.

Varför ska du som läser den här spalten bry dig om det här? Är inte det en fråga enbart av intresse för medierna? Nej, för ett angrepp på journalistik är ett angrepp på demokratin. Det är journalister och fackligt aktiva som tystas först i odemokratiska samhällen. Men det stannar inte där, det påverkar yttrandefriheten för alla. Det leder till förtryck av människor som tycker annorlunda än de som styr, vilket i sin tur leder till självcensur.

Vissa skulle invända att det är journalisterna själva som ägnar sig åt censur, eftersom media inte alltid rapporterar om allt. Men där måste man komma ihåg att journalister bara kan berätta sådant som är bekräftat sant, det går inte att skriva när något endast är rykten. Så även om du irriterar dig på medierna ibland, stanna upp en stund och fundera över alternativet – att det fria ordet inte fanns. Ett samhälle av rädsla och tystnad.