Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Nya regler för a-kassan

Publicerad

Ersättningen från a-kassan höjs och fler omfattas av den kritiserade aktivitetsgarantin. Det är några av förändringarna i arbetslöshetsförsäkringen som riksdagen beslutade om i dag.

De nya reglerna ska gälla från den 1 februari, men höjningarna av a-kassan kommer senare. En höjning sker den 1 juli, och en andra höjning sker den 1 januari 2001, men hur mycket det blir är inte bestämt.
Göran Persson har tidigare utlovat en hundralapps höjning varje omgång och det innebär att den högsta ersättningen blir 780 kronor när dessa genomförts. Det högre ersättningsbeloppet ska bara betalas ut de första 100 dagarna av arbetslöshetsperioden, sedan blir det 580 kronor igen.
Fler kommer att omfattas av aktivitetsgarantin som gäller alla som är, eller riskerar att bli, arbetslösa längre än två år. Hittills har drygt 22 000 hunnit ta del av arbetsmarknadsåtgärden som infördes den 1 augusti. I dag finns nästan 52 000 långtidsarbetslösa. Och hur många som ryms i formuleringen riskerar att bli är oklart.
De nya reglerna innebär också att en arbetslös inte ska tvingas flytta eller byta yrke under de första 100 dagarnas arbetslöshet. Den som tackar nej till ett anvisat arbete straffas med minskad ersättning, men det går att tacka nej tre gånger innan ersättningen dras in helt.

Så här förändras reglerna:
Arbetssökande måste medverka till att en individuell handlingsplan görs tillsammans med arbetsförmedlingen.
De första 100 ersättningsdagarna får den arbetslöse begränsa arbetssökandet till närområdet och till lämpliga arbeten med tanke på kompetens och erfarenhet. Efter det måste sökandet utvidgas både geografiskt och yrkesmässigt.
Villkoren för att kunna få arbetslöshetsersättning blir i stort sett densamma. Nytt är att även anställningar som finansieras med anställningsstöd räknas som förvärvsarbete som kvalificerar till a-kassa. Även perioder av föräldraledighet och värnplikt kvalificerar för arbetslöshetsersättning, dock sammanlagt högst två månader.
Alla, oavsett ålder, får maximalt 300 ersättningsdagar. En ersättningsperiod kan förlängas med högst 300 dagar till.
Den högsta inkomstrelaterade dagpenningen får bestämmas till ett högre belopp under de första 100 dagarna.
En straffregel införs: Den som nekar ta ett arbete utan godtagbart skäl får dagpenningen nedsatt med 25 procent under 40 ersättningsdagar. Händer det en gång till minskar dagpenningen med 50 procent. Den tredje gången upphör ersättningen helt.
En arbetslös som är eller riskerar att bli långtidsarbetslös ska erbjudas heltidssysselsättning inom ramen för aktivitetsgarantin.

CARITA ANDERSSON© siftidningen 2000

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.