Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Tjänstemän blir glada pensionärer

Publicerad

Tjänstemän blir
glada pensionärer

Ett gott åldrande handlar om förmågan att hantera det onda åldrandet, krämpor, sjukdomar, nedsatt rörelseförmåga och dödsfall hos närstående. Det har Harry Larsson, ordförande i SIF Syds pensionärsförening, fått bekräftat i sin forskning.

Förre civilingenjören Harry Larsson, 73 år, har skrivit en 10-poängsuppsats i gerontologi (läran om åldrandet), som en del av sina studier vid Lunds universitet. Uppsatsen bygger på en enkät till 100 slumpmässigt utvalda bland de drygt 1 000 medlemmarna i SIF Syds pensionärsförening.
– Endast ett fåtal människor ser väl fram emot att bli gamla och trots det är det den enda tillgängliga vägen för den som vill överleva, konstaterar Harry Larsson.
Han fann att pensionärerna i undersökningen varit nöjda med sitt yrkesliv och att de dessutom varit positiva till att gå i pension. De hade förväntningar på ett aktivt fritidsliv, skötsel av hus och trädgård, hobbies och umgänge med släkt och vänner. I några fall – bland männen – lockade också extraarbete.
Förväntningarna har infriats eller till och med överträffats. 80 procent av männen och 90 procent av kvinnorna tycker att livet som pensionärer blivit bättre än väntat.
Det här är en annan bild än den som ofta målas upp när ett långt yrkesliv övergår i en tillvaro som pensionär. Inom LO-grupperna finns många vittnesmål om tristess, ensamhet och oförmåga att ta tillvara all ledig tid.
De undersökta tjänstemännen har fortsatt att engagera sig och planera sin tillvaro. De bryr sig. De tar inte bara dagen som den kommer, vilket enligt Larsson är avgörande för upplevelsen av livskvalitet.
Men är inte de här personerna mer aktiva än en genomsnittlig äldre sifare? De har ju valt att gå med i förbundsavdelningens pensionärsförening, betalar en årsavgift och deltar i utflykter, studiebesök och diskussionsgrupper.
– De flesta är ju ändå passiva medlemmar i pensionärsföreningen. De är inte med i styrelsen eller annat arbete, säger Harry Larsson.
– En bidragande orsak till den positiva inställningen till pension kan man söka i företagens rationaliseringar de senaste åren. Ständiga uppsägningshot, omorganisationer, den uppdrivna takten och den snabba teknikutvecklingen skapade stress och otrivsel.
Även om självförtroende och planering är viktigt för livskvaliteten så kan det räcka med ett hyfsat mått av hälsa för att glädjen ska finnas där. Larsson exemplifierar med en kvinna som är tacksam över att hon vaknar varje morgon och kan stiga upp ur sängen trots värk och andra krämpor.
Det stora flertalet känner alltså motivation "trots den hotfulla placeringen i livsloppet", som Larsson uttrycker det. Men han har också funnit en hel del problem hos de äldre.
En tredjedel av kvinnorna känner stor rädsla för inbrott. En lika stor andel har ganska stora problem med ekonomin. För 38 procent av kvinnorna är sjukdom ett stort problem. Var femte man – men bara var tjugonde kvinna – uppger sig ha stora problem med det sexuella.
Genom att upprätta ett "problemindex" av vägda medelvärden (se tabeller på sid 18!) kom Harry Larsson fram till att kvinnorna upplever sitt pensionärsliv lite mer problemfyllt än männen. Det gäller sju av tio problemområden. Bara när det gäller sex, brist på sysselsättning och känslan av att inte behövas längre känner sig karlarna mer stressade.
Enkäten skickades till 100 av 1 024 medlemmar i pensionärsföreningen. Svarsfrekvensen var 64 procent, aningen lågt för att resultatet ska anses vetenskapligt säkerställt. Männens svarsprocent var något högre än kvinnornas.

Fotnot: Uppsatsen "Det goda åldrandet  –förmåga att hantera det onda åldrandet?" finns på institutionen för tillämpad psykologi, Lunds universitet.

BJÖRN ÖIJER © SIF-tidningen 1998

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.