Personalneddragningar och ständiga omorganisationer hotar att utarma företagen. Det hävdar flera ekonomiska forskare. Kunskap försvinner och medarbetarna förvandlas till ängsliga skrivbordskramare. Svenska företag anses smalast i Europa.
Drastiska personalminskningar har genomförts i så gott som alla branscher under 1990-talet. Det här hotar på sikt lönsamheten.
Stora har minskat sin personal med 46 procent under 1990-talet, Electrolux har bantat ner sig till hälften, 50 procent, och Assi Domän har krymp med 32 procent. Till och med en vinstmaskin som ABB har minskat sin personalstyrka med en fjärdedel.
Det här får konsekvenser. De anorektiska organisationerna dräneras på kunskap, kreativitet och i förlängningen hotas lönsamheten. Det anser Christian Berggren, professor i industriell organisation vid Linköpings universitet.
- Det är ett kortsiktigt tänkande som ligger bakom de flesta personalneddragningar och företagsfusioner, sade Christian Berggren på ett seminarium i Stockholm.
Personalens oro under genomförandet och informella nätverk, som slås sönder, kostar pengar. Att sjukskrivningarna ökar och att man tvingas hyra in dyr, tillfällig personal för att klara den fortlöpande produktionen, allt detta har ett pris som inte syns i bokföringen.
- Ytterst få tar hänsyn till dessa kostnader. Cheferna, många av dem tillfälligt inhyrda, prioriterar bara målstyrning och måluppfyllelse, sade Berggen.
En mer långsiktig kostnad är den kompetens som försvinner ur företaget. Ett annat resultat är den tystnad som uppstår när medarbetarna känner att deras jobb är hotade. De ängsliga skrivbordskramarna, presterar sämre än vad de skulle ha gjort under tryggare förhållanden, enligt Berggen.
- Det finns gott om forskning som visar att de som mår bäst är de som går tidigt. Sämst mår de chefer i mellanställning som blir över, sade Berggren.
Seminariet var initierat av Nätverket för Arbetslivsjournalister, NAJ, som samtidigt presenterade reportageboken, Den kokta grodan (Borea). Titeln syftar på konsten att långsamt koka en groda (medarbetare) utan att den hoppar ur kastrullen.
En enkät, gjord bland anställda på statliga Apoteksbolaget, som genomfört kraftiga personalneddragningar under 1990-talet, visar att kvaliteten på arbetet har sjunkit, att lärandet minskat och att ålderskurvorna blivit hackigare. Plötsligt saknas erfaren personal till nyckelfunktioner.
Men personalneddragningar behöver inte vara av ondo för företaget, ansåg Christer Karlsson, professor vid Handelshögskolan i Stockholm och en av upphovsmännen till begreppet slimmade organisationer. Men då ska man börja i rätt ände.
- Först måste antalet fel i produktionen minimeras. Har man gjort det uppstår en tidsvinst och därmed kan personal bli övertalig. Att börja från andra änden, att först göra sig av med personal, är katastrofalt, sade han.
THOMAS HELDMARK© siftidningen 2000