Astrid Edvardsson från Mölndal har alltid varit intresserad av teknik och naturvetenskap. Under gymnasiet växte intresset för miljö och hållbarhet, så när hon hittade utbildningen Energi-Miljö-Management vid Linköpings universitet kändes den klockren.
Lika självklart kändes det för henne att söka in till ett program för kvinnliga ingenjörer i slutet på sin utbildning – Female Technical Engineer.
– Jag har kompisar som varit med i systerprogrammet, som fokuserar mer på ledarskap, så när jag snubblade över en annons om programmet skickade jag in en ansökan spontant, säger Astrid Edvardsson.
Hon kom med, hon deltog och hon vann. Programmet har fungerat som en plattform där 21 blivande ingenjörer från utbildningar i hela Sverige har fått möta varandra och representanter från fyra partnerföretag: Holmen, Preem, Northvolt och Boliden.
– Det har varit jättegivande att träffa både studenter från andra ingenjörsutbildningar, men också folk från företagen. Det är otroligt svårt för en student att sätta sig in i hur en vanlig dag på jobbet ser ut. Här fick jag chansen att sätta mig ner och ställa frågor: Vad händer inne på anläggningen? Vad gör en ingenjör?
Nästa år kommer hon själv bli varse vad en ingenjör gör en vanlig dag på jobbet. Hon utsågs i slutet av september till Årets Femal Technical Engineer vid en coronasäker galamiddag i Stockholm. Utmärkelsen innebär att hon kommer att få skräddarsy traineeprogram vid valfria tre partnerföretag, om sammanlagt 18 månader.
– Utmärkelsen kom som en total överraskning och det har fortfarande inte hunnit sjunka in, säger Astrid Edvardsson, dagen efter galamiddagen.
– Men det är såklart superkul. Jag går ut i vår och hade trott att jag skulle behöva börja söka jobb snart, men det behöver jag inte. Vi får väl se om någon av företagen vill anställa mig efter traineeprogrammet.
Troligtvis vill företagen det. Syftet för de deltagande partnerföretagen är ju uttalat ett behov av att hitta och rekrytera kvinnliga ingenjörer som visat framfötterna, för att få en bättre maktbalans på företagen, som ofta är mansdominerade.
– På just min utbildning är vi ganska jämt fördelade kvinnor och män, men det finns andra ingenjörsutbildningar som ser helt annorlunda ut. Det är otroligt viktigt att det kommer in kvinnor i de tunga mansdominerad industrierna. Alla organisationer mår bra av mångfald och att vidga sina vyer.
– Att slippa homogena bubblor med likasinnade och lyfta in andra perspektiv är också hållbarhet, säger Astrid Edvardsson.