Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Facklig dragkamp om IT-anställda

Publicerad

SIF är ett av många fackförbund som värvar medlemmar i IT-branschen, och nu går det lättare än någonsin. Efter höstens nedskärningar och aktiekursras har allt fler i branschen sökt sig till facket.
- Vi har ökat rejält i höst och vi får många frågor, inte minst från arbetsgivare, berättar Mattias Pettersson på Mediafacket, en avdelning inom Grafiska fackförbundet.
Han efterlyser samarbete mellan de olika fackförbund som organiserar IT-personal.
- Det viktigaste är inte om de är medlemmar hos oss eller i något annat förbund, utan att de känner sig hemma och får den hjälp de behöver.
Mediafacket samarbetar redan med Seko och Journalistförbundet, men tycker att det vore bra att dra igång tidigare avsomnade diskussioner med Tjänstemannaförbundet HTF.
-Det bästa vore om vi kunde diskutera gemensamma avtal också, eller gemensamma strategier inför förhandlingar så att inte en grupp drar i väg i avtalskraven på bekostnad av andra, säger Mattias Pettersson.
Fackförbunden söker nya vägar för att nå det unga IT-folket. Tjänstemannaförbundet HTF bjuder in till pubkväll med stå-uppartist, Mediafacket startar en gemensam lokal tillsammans med Journalistförbundet med bland annat bar, flera förbund har webbsidor riktade direkt mot IT-branschen och SIF håller just nu på att bygga upp en IT-enhet som ska försöka hitta nyckeln in i branschen.
- Det är den största satsningen SIF gjort på något enskilt område. 190 miljoner är avsatta för det här till nästa kongress om fyra år, berättar Maria Sokolowski, IT-enhetens chef som just nu håller på att rekrytera medarbetare.
Hon anser inte att gränsdragningarna mellan förbunden är något stort problem. Det är få arbetsplatser som hamnar i gränsen mellan olika organisationsområden, menar hon. Där det blir så får facken slåss om marknadsandelarna.
- Där må bäste man vinna. Det är en ny verklighet med mer flytande gränser i dag, och det är vi inte rädda för, säger Maria Sokolowski och fortsätter med att beskriva det egentliga problemet:
- Hur ska vi hitta nyckeln in i IT-branschen? Vad ska vi göra så att de tycker att SIF har något bra att erbjuda? Jag tror att vi måste tänka nytt och fritt, och vi måste ta hjälp av folk i branschen för att veta vad de vill ha. Kanske är det så att de vill ha mer löneinformation, men själva vill förhandla om sin lön. Eller att de kan diskutera sin kompetens- och karriärutveckling och få information om hur villkoren ser ut på olika företag.
SIF har nu ungefär 30 000 medlemmar i IT-branschen och Maria Sokolowski ser stora möjligheter för förbundet att växa. Vid årsskiftet räknar hon med att arbetet på enheten ska vara i gång, men att det tar några månader till innan satsningen syns ute på företagen.
- Vi ska både rekrytera medlemmar på de gamla företag där vi redan har många medlemmar, till exempel Ericsson, IBM och WM-data, och försöka komma in på nya företag där vi bara har strömedlemmar i dag och där facklig verksamhet saknas.

CARITA ANDERSSON© siftidningen 2000

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.