Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Eriksson vill lösa problemet Segerbäck snabbt

Publicerad

Ericsson vill lösa problemet Segerbäck snabbt

Kan Per Segerbäck jobba hos Ericsson Utveckling trots att han är allvarligt elkänslig? I skenet av stearinljus lyssnade Arbetsdomstolens ledamöter på argument för och emot. Per Segerbäck själv sitter iförd en skyddsdräkt fodrad med rostfritt stål.

Hur långt sträcker sig ett företags ansvar för en anställd som blivit elkänslig? Fallet Segerbäck är intressant för många fler än honom själv. Det är en principiell fråga som avhandlas i Edebo församlingshem utanför Hallstavik i Roslagen, långt ifrån elektricitet och mikrovågor. SIF hävdar att Per Segerbäck sagts upp utan saklig grund. Dom i målet kommer den 10 januari.
Ericsson Utveckling sa upp ingenjören Per Segerbäck i november förra året. Då hade han jobbat i företaget sedan 1977, de senaste tio åren mestadels på distans eftersom han i arbetet utvecklat en kraftig elkänslighet.
- Vi kan inte erbjuda honom arbetsuppgifter. Vi jobbar i team och det krävs fysisk närvaro. Den tekniska utvecklingen går snabbt, komplexiteten och kraven har ökat och det kräver tätt samarbete mellan projektdeltagare, men även med andra företag.
De nuvarande cheferna på Eriksson Utveckling är eniga, argumenten upprepas gång på gång. Per Segerbäck själv är övertygad om att de har fel.
-Jag vet att det finns arbetsuppgifter till mig. Jag vet till och med chefer som vill anställa mig, men de får inte. Jag har väl ett funktionshinder som är olämpligt på Ericsson, säger Segerbäck som arbetar som ASIC-konstruktör, en kompetens som företaget efterfrågar.
Tidigare arbetskamrater och chefer har också vittnat om att det är möjligt för Segerbäck att arbeta på distans med det han gör, och att han kan ingå i ett team, precis som han gjort under hela den tid han varit elkänslig.
Per Segerbäck tror att han med den nya skyddsdräkten skulle kunna åka in till företaget ett par dagar i veckan om arbetsrummet där elsaneras ytterligare, men säker är han inte. Om han får pröva kanske det visar sig att han kan arbeta heltid på företaget. Men även om det inte går skulle han kunna arbeta resten av tiden från den elsanerade stugan några kilometer från församlingshemmet där arbetsdomstolen just nu befinner sig.
Turerna har varit många i fallet Segerbäck. För tio år sedan, när elkänslighet drabbade många ingenjörer på Ellemtel, det företag som sedemera blev Eriksson Utveckling AB, ställde företaget upp med elsanering och andra åtgärder.
-Det var många som drabbades och det fanns starka ekonomiska skäl att elsanera. I dag är företaget lika angeläget om att få ett snabbt avslut när det gäller problemet Per Segerbäck, säger SIF:s förbundsjurist Anna-Lena Börgö Etaat.

CARITA ANDERSSON© siftidningen 2000

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.