Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Industriarbetsgivarna: 2020 ett förlorat år

Utrymmet för löneökningar i den kommande avtalsrörelsen är ytterst begränsat. Det anser Industriarbetsgivarna enligt vilka den svenska industrin befinner sig i en djup lågkonjunktur som det kommer att ta flera år att återhämta sig ifrån.
Niklas Hallstedt Publicerad
Marcus Ericsson / TT
Industriarbetsgivarna företräder bland annat företag inom den svenska stålindustrin. Marcus Ericsson / TT

I en ny rapport ger Industriarbetsgivarna, som företräder den svenska basindustrin, en bild av det ekonomiska läget där ljuspunkterna lyser med sin frånvaro. Raset är stort och har skett på bred front, exporten är extremt svag, arbetslösheten har stigit till nio procent och förväntas stiga ytterligare. Många anställda är varslade om uppsägning och många har beviljats korttidsarbete.

Osäkerheten ligger som en våt filt över ekonomin, anser Industriarbetsgivarna. I det läget är det svårt att se att det finns utrymme för några större löneökningar.

– Självklart är lönekostnaden viktig för våra företag. De verkar i en stenhård konkurrens där varje krona spelar roll, sa chefekonomen Kerstin Hallsten när rapporten presenterades under torsdagen.

Förhandlingschefen Per Widolf poängterade att basindustrin tror på längre avtalsperioder, givet att innehållet stärker konkurrenskraften.

– Vi måste titta framåt, ta ansvar och försöka skapa en situation som är så stabil som möjligt. 2020 är ett förlorat år, men det gäller inte 2021 och 2022 om vi sätter ett avtal som är ansvarsfullt och stabilt.

Läs mer: Så påverkar pandemin din lön

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Klart med avtal i byggbranschen - så blir lönerna

Efter långa förhandlingar har Unionen och Byggföretagen enats om ett nytt kollektivavtal. Tjänstemännen i byggbranschen får ytterligare en ledig dag – och 2,9 procent i löneökning i år.
David Österberg Publicerad 16 maj 2025, kl 15:35
Byggkranar
Tjänstemännen i byggbranschen har fått ett nytt avtal. Så stor blir löneökningen i år. Så mycket kortare blir arbetstiden. ADAM IHSE / TT

Det har kärvat i förhandlingarna mellan Unionen och Byggföretagen. Avtalet löpte ut den 31 mars, men först i dag, den 16 maj, kom fack och arbetsgivare överens. 

Det nya kollektivavtalet är tvåårigt och värt 6,4 procent. Löneökningen blir totalt 5,9 procent. I år höjs lönerna med 2,9 procent och nästa år blir löneökningen 3 procent.

0,5 procent går till att korta arbetstiden med en dag om året, med start efter 1 april 2026.

Deltidsanställda får övertidsersättning

Byggbranschen har sedan tidigare fem dagars arbetstidsförkortning om året – och får alltså sex dagar nu. En av dagarna får arbetsgivaren bestämma över.

Enligt det nya avtalet utökas beräkningsperioden för ordinarie arbetstid från fyra veckor till tre månader. Det ger arbetsgivaren större möjligheter att lägga ut övertid. 

I det nya kollektivavtalet får detidsanställda rätt till övertidsersättning.

Avtalet i korthet

  • Löneökningar på 5,9 procent över två år.
  • Lönen höjs med 2,9 procent från den 1 april i år.
  • Lönen höjs med 3 procent från den 1 april 2026.
  • Lägsta löneökningen är 500 kronor i år och 600 kronor nästa år.
  • 0,5 procent går till åtta timmars arbetstidsförkortning.