Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Belönas för uppsatser om ledarskap

Publicerad

Belönas för uppsatser om ledarskap

För sjätte året i följd ger SIF pris till uppsatsskrivare. 10.000 kronor till fem uppsatser på temat chefs- och ledarskap inom industrin. De åtta uppsatsskrivarna får sina priser på kompetensmässan.

Helen Petterson bidrag heter Grabbiga tjejer och tjejiga jobb. Hon har intervjuat avdelningschefer, produktionsledare och operatörer på en stor svensk verkstadsindustri. En som införde ny teknik under 90-talet och genomförde organisatoriska förändringar.
Ny teknik och arbetsrotation, inte minst, har minskat den tidigare isärhållningen mellan könen. Verkstadsindustriarbete blev fysiskt lättare och därmed kom fler kvinnor in. Inslaget av pill-och-plockjobb (tjejigt) har blivit mindre, vilket har underlättat för män. Också det faktum att organisationerna har blivit plattare och arbetsledarna färre har medfört att uppdelningen i mans- och kvinnojobb är mindre markant (fastän fortfarande stor).
Ålder kan vara en mer segregerande faktor än kön. En grupp som riskerar att stängas ute är äldre. Chefer är obenägna att anställda operatörer över 50.

LISBETH NIEMINEN© siftidningen 2000

Övriga pristagare:
Mikael Barkeling, Erika Sjöström och Henrik Welke, Linköpings universitet, för uppsatsen Traineeprogram, Ett verktyg för ledarförsörjning.
Maria Qvick, Örebro universitet, för uppsatsen Tillväxtledarskapets villkor och premisser, En jämförande litterär exposé i ledarskapsforskning – organisationslära – näringslivsklimat.
Marina Alvmo, Mälardalens Högskola, för uppsatsen Utvärdering av kvinnliga chefer.
Katarina Nordkvist och Anneli Sillman, Högskolan Kristianstad, för uppsatsen Delat ledarskap – ur ett genusperspektiv.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.