Den som tänkte göra högskoleprovet i våras fick tänka om när vårens provtillfälle ställdes in på grund av risk för smittspridning. Hade du hoppats på en ny chans i höst för att få en behörighet till någon utbildning, lär du bli besviken – även höstens högskoleprov ställs in eftersom högskolorna och Universitets- och högskolerådet, UHR, inte kommit på något bra sätt att genomföra provet på som också uppfyller Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Det är hårda bud för den som aldrig gjort provet och behöver poäng för att kompetensutveckla sig på universitet eller högskola. Men gjorde du provet 2012 eller senare kan du ändå söka in – giltighetstiden för resultat på högskoleprovet förlängdes nyligen från fem till åtta år. Dessutom kommer det att finnas 12 000 fler utbildningsplatser att söka i år och drygt 9 000 fler nästa år.
Läs mer: Tjänstemän saknar utbildning på jobbet
Våren 2021 finns ambitioner att ha två provtillfällen, enligt UHR. Men först måste rådet utveckla anmälningssystemet och utbilda fler provmedarbetare.
Läs mer: Kompetensbrist ett hot mot välfärden
Studieledighet
Studieledighetslagen ger dig som är anställd rätt att ta tjänstledig för att studera i stort sett vad som helst. Arbetsgivaren har dock viss möjlighet att skjuta upp ledigheten i max sex månader.