Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Tillåt dig själv att stanna upp

Publicerad

"Tillåt dig själv att stanna upp"

Hur kommer det sig att stressen ökar hela tiden? Trots alla insatser för att bemästra den, alla kunskaper om den, all information och all kostnad som den medför.

- Stressen ökar bland annat därför att vi fastnar i problem i stället för att söka lösningen på dem, säger Tim Finucane på Peak Six. Den ökar därför att vi inte tillåter varken oss själva eller andra att stanna upp. Stress är detsamma som att inte ha balans, inte ha kontroll över sitt liv och sin vardag.
Peak Six Communication AB medverkade på Arbetslivsinstitutets stresskonferens i Stockholm den 16 oktober. Företagets affärsområden är IT, marknadskommunikation samt personal- och organisationsutveckling.
Finucane efterlyser självkännedom, ett ämne som han anser att vi borde ha på skolschemat. Vi vänjer oss vid att låta bli att dricka fastän vi är törstiga, inte vila när vi är trötta och att inte säga ifrån när något känns fel. I arbetslivet betraktas människan som en maskin, ett slit- och slängobjekt. Intellektuellt omhuldar vi förändring men inte känslomässigt och i praktiken styr känslor mer än förnuftet.
Enligt Tim Finucane är vår syn på människan föråldrad. Bara huvudet räknas. Kroppen betraktar vi som ett objekt med utbytbara delar.
- Det går att lära sig att stanna upp och att snabbt skapa små öar av inre lugn. Vi kan lära oss att ta kontroll och det kan ge häpnadsväckande resultat på kort tid. Hur då? Ja, exempelvis genom att schemalägga pauser, gå hem i tid, lägga oss i tid, värdesätta tomrummet som en del av livskvaliteten. Och vi borde respektera kroppens signaler.

LISBETH NIEMINEN © siftidningen 2000

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.