Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Sämre tider väntar för Scania

Svag efterfrågan och sjunkande orderingång. Nästa år väntar tuffare tider för lastbilstillverkaren Scania.
– Det är klart att det är trevligare att vara på uppåtgående, säger Mari Carlquist, Unionens klubbordförande.
David Österberg Publicerad
Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT
Fack och arbetsgivare på Scania är överens om att i första hand se över behovet av konsulter på tjänstemannasidan. Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

I går, måndag, släppte buss- och lastbilstillverkaren Scania sin delårsrapport för årets första nio månader. Den visar ökad omsättning och ökad vinst jämfört med förra året.

Men snart väntar tuffare tider för Scania. Anledningen är bland annat minskad orderingång och minskad efterfrågan.

– Det har varit en avmattning på alla viktiga marknader, förutom Brasilien, säger Mari Carlquist, Unionens klubbordförande.

Avmattningen innebär att flera hundra visstidsanställda i produktionen inte kommer att få sina kontrakt förlängda, säger Henrik Henriksson, vd för Scania, till TT.

– Vi får gå ned i produktionstakt och sänka den så att den möter efterfrågan. Vi bygger ju bara lastbilar som vi har fått beställningar på, vi bygger inte på spekulation.

Även på tjänstemannasidan blir det troligtvis nedskärningar, enligt Mari Carlquist.

– Vi är överens med arbetsgivaren att i första hand titta på konsultbehovet och avsluta där. Än så länge har vi inte fått några signaler om uppsägningar av tjänstemän.

Hur stor är oron bland dina medlemmar?
– Det är ingen som är superorolig. Men det är klart att det är trevligare att vara på uppåtgående och nyanställa.

Scanias senaste kris inträffade åren 2008 och 2009. Då införde företaget bland annat fyradagarsvecka för att spara pengar.

– Men det här liknar inte den krisen. Just nu finns inga tecken på någon kraftig lågkonjunktur, säger Mari Carlquist.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.