Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

SIF:s ordförande - en väl dold hemlighet

Publicerad

SIF:s ordförande - en väl dold hemlighet

Hennes namn är Mari-Ann Krantz, men inte alla känner till det. Endast nio procent av SIF:s samtliga medlemmar kan namnge Krantz på en direkt fråga om de vet vem som är deras ordförande.

Bland de förtroendevalda är hon betydligt mer välkänd, 20 procent vet att Mari-Ann Krantz är SIF:s ordförande. Det framgår av SIF-barometern, en årlig undersökning bland fackets medlemmar om olika frågor som bland annat arbetsmiljö, medlemskap och synlighet.
- Det handlar inte i första hand om mig som person, utan om att SIF ska synas, säger ordföranden själv i en kommentar.
Siffrorna har dock ökat något sedan 1997, då endast sex procent av alla medlemmar och 14 procent av de förtroendevalda kände till Mari-Ann Krantz.
- Jag lägger mycket tid på utåtriktad verksamhet. Vi ska uppfattas som en intressant part att lyssna på, och det har tydligen gett utdelning. Det tycker jag är kul.
Barometern visar också att SIF kanske inte blivit den coach i karriären som man hoppats på. 62 procent av de yrkesverksamma medlemmarna ger förbundet ljumma betyg i ämnet. Tio procent är mer välvilligt inställda, men bara en procent instämmer helt med att SIF är en karriärcoach. SIF:s sammantagna arbete med kompetensutveckling ges samma svala respons. Drygt hälften av de tillfrågade anser att förbundets arbete är mer eller mindre dåligt. Lite mer än var fjärde är nöjda med arbetet med kompetensutveckling. Nästan 20 procent vill inte svara på frågan.
SIF-barometern bygger på telefonintervjuer med 4600 slumpvis utvalda medlemmar i hela landet.

LINDA SVENSSON © siftidningen 2000

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.