Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Delade säng med kollega - fick sparken

Mannen delade säng med en kvinnlig kollega under en konferensresa. Kort därpå fick han sparken för sexuella trakasserier. Själv nekar han till anklagelserna och nu har Unionen stämt företaget i Arbetsdomstolen.
Ola Rennstam Publicerad
Colourbox
Mannen delade säng med en kvinnlig kollega under en konferens. Colourbox

Varje år åker Stockholmsföretaget på en konferensresa till fjällen – under tre dagar ägnar man sig åt teambuilding, skidåkning och fest. Konsultföretaget köper in alkoholen och sedan betalar medarbetarna en klumpsumma för drycken.

På årets fjällresa deltog ett 30-tal medarbetare och två gruppchefer som redan före avfärd hade delats upp i olika stugor. En Unionenmedlem, som arbetat på bolaget i fyra år, tilldelades det hus som betraktades som ”partystugan”. Eftersom han och en kvinnlig kollega ville prioritera en god natts sömn framför fest bestämde de sig för att sova i stugans enda tvåbäddsrum.

Väl på plats insåg de att rummet inte hade två separata bäddar, utan en dubbelsäng. Trots detta valde de att övernatta i den. På natten vaknade mannen, enligt honom själv, av att han låg tätt intill sin kollega och hade handen på hennes mage. Han tyckte att detta var pinsamt och vände sig snabbt mot väggen och somnade om.

Dagen därpå var den kvinnliga kollegan reserverad gentemot honom och han bad därför om ursäkt för att han hade lagt handen på hennes mage. Efter ytterligare en natt packade kvinnan ihop sina saker och uppgav att hon inte längre ville dela rum med honom.

Veckan efter fjällresan blev mannen kallad till ett möte med sin chef. Han informerades om att det kommit in en anmälan om sexuella trakasserier och han fick redogöra för händelseförloppet. En vecka senare meddelade bolaget att man avskedade honom.

Unionen anser inte att det som läggs mannen till last är tillräckligt för ett avsked och har nu stämt konsultföretaget i Arbetsdomstolen för brott mot las, lagen om anställningsskydd Förbundet kräver 150 000 kronor i skadestånd.

– Avsked är det starkaste verktyg som en arbetsgivare har och mot bakgrund av den redogörelse som framkommit finns det inte laglig grund för ett avskedande. Men vi får se vad arbetsgivaren för fram i sitt svaromål, under de tidigare förhandlingarna har det funnits olika bilder av vad som hänt, säger Cecilia Arklid, förbundsjurist på Unionen.

Hon påpekar att resan, med teambuilding på dagen och fest på kvällen, har arrangerats av arbetsgivaren.

– Individen har absolut ett ansvar men under en resa där det dricks alkohol och man även är där för att jobba har arbetsgivaren ansvaret att upprätthålla en ram så att det blir en behaglig situation för alla medverkande, säger Cecilia Arklid.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

7 saker att påminna ditt barn om – inför sommarjobbet

Ska din tonåring jobba i sommar? För många är sommarjobbet första kontakten med arbetslivet. Här är några saker du som förälder kan påminna om.
Lina Björk Publicerad 22 maj 2025, kl 06:02
barn som klipper gräsmatta
Ett sommarjobb är ett bra första steg in i arbetslivet. Men har din tonåring koll på sina rättigheter? Foto: Colourbox

1. Anställningsavtal

Har ditt barn ett anställningsavtal? I ett sådant framgår vilka arbetsuppgifter du har och vilken lön du ska få. Där står också vilket datum du börjat och slutar. 

 

2. Skador på jobbet

Om arbetsplatsen har ett kollektivavtal är din tonåring automatiskt försäkrad om något skulle hända på jobbet. Om det inte finns, kan det vara en bra idé att fråga vilka försäkringar som skulle täcka en skada.  

 

3. Åldersgräns på arbetsuppgifter

Barn under 13 år får inte arbeta, men det finns vissa undantag. Exempel på det kan vara trädgårdsarbete, frukt och bärplockning och att mata djur. Är ditt barn mellan 13 till 15 får hen ha ett enklare och riskfritt arbete som att stå i kiosk eller affär, men inte jobba ensam. Chefen måste också ha ett intyg från dig som förälder att du godkänner att ditt barn arbetar. Barn som är äldre än 15 år får ha ett ”normalt och ofarligt arbete”. Några saker som dock är helt förbjudna är: arbete med asbest, dykning, transport av pengar eller riskfyllda arbetsuppgifter som utförs ensam. 

 

4. Provjobba gratis

Att provjobba några pass eller dagar är ett bra sätt att känna efter om jobbet passar. Men din tonåring ska inte jobba gratis. Om företaget har kollektivavtal är arbetsgivaren skyldig att erbjuda den lägsta lön som avtalet säger. Finns inget kollektivavtal finns inte det kravet. Det kan också hända att arbetsgivaren ber din tonåring att gå hem för att det är dåligt väder eller för få kunder. Sådana ”regnavtal” är inte tillåtna. Har du ett schema så ska du jobba de timmarna. 

 

5. Jobba svart

Visst kan det vara frestande med några extra tusenlappar på kontot om varken din tonåring eller arbetsgivaren betalar skatt. Men förutom att det är olagligt är det flera saker som kan hända: Ditt barn får ingen hjälp om chefen vägrar betala ut lön, det finns inga försäkringar under arbetstid, man går miste om semesterersättning, övertidsersättning och sjukersättning med mera. 

 

6. Betala skatt

 Om ditt barn tjänar mindre än 24 873 kronor per år så behöver hen inte betala någon skatt. Om man redan innan jobbet påbörjas vet att man inte kommer att tjäna mer så går det att fylla i en blankett som ska lämnas till arbetsgivaren. Då kommer arbetsgivaren inte att dra någon skatt på lönen. I annat fall får man tillbaka pengarna i samband med deklarationen. 

 

7. Ringa sig sjuk och sjuklön

 Vanligtvis räcker det att skicka ett sms, eller ringa chefen och säga att du inte kan komma. För att få pengar från arbetsgivaren (sjuklön) ska anställningen vara mer än en månad.

Källa: Arbetsmiljöverket, Unionen, LO, Skatteverket.