Hoppa till huvudinnehåll
Strejk

Risk för strejk på Ryanair

Ryanairs kabinpersonal varslar om strejk med anledning av flygbolagets planer på att stänga ner tre baser i Spanien. I Sverige fortsätter Unionens kamp för att få till ett kollektivavtal.
Ola Rennstam Publicerad 21 augusti 2019, kl 16:07
Johan Nilsson/TT
300 anställda på Ryanair riskerar att förlora jobben i Spanien. Johan Nilsson/TT

Ryanair planerar att stänga baserna på Gran Canaria och Teneriffa på Kanarieöarna samt i Girona på det spanska fastlandet. Enligt flygbolagets ledning är skälen den försenade leveransen av Boeing 737 Max-plan, som fick flygförbud av säkerhetsskäl, samt höjda bränslepriser och ökade personalkostnader. Totalt är det runt 300 personer som arbetar på dessa baser och vars jobb nu är i farozonen, även om Ryanair inte har specificerat hur många som kommer att sägas upp. 

Beskedet har fått Ryanairs spanska fackförening för kabinpersonal att varsla om en tio dagar lång strejk med start 1 september om flygbolaget inte tar tillbaka planerna, rapporterar Reuters. Det irländska lågprisbolaget har i dag 13 baser i Spanien, och en strejk skulle beröra samtliga.

Hur Ryanairanställda i Sverige kommer att agera i frågan är ännu oklart.

– Det finns en oro bland medlemmarna att samma sak ska hända i Sverige men samtidigt en trötthet på deras urusla vilkor. Strejken i Spanien handlar om att lägga ner baser och Sverige har inte fått något definitivt besked om att några baser ska läggas ner här, även om vi fått varningar om att företaget är i ett pressat läge ekonomiskt, säger Lise Iderström, central ombudsman på Unionen.

Hon poängterar att den sortens strejk som nu är aktuell i Spanien inte är norm i Sverige.

– Vi punktstrejkar normalt inte med ett slutdatum satt på förhand, och inte heller på grund av nedläggning av arbetsplatser. Om vi strejkar är det för att få till ett vettigt kollektivavtal. Vi fortsätter förhandlingarna om ett avtal, och når vi inte fram den vägen så får vi ta ställning till vilka tillvägagångssätt vi ska ha.

Läs mer: Avtal – men ännu inget kollektivavtal med Ryanair

Även brittiska, irländska och portugisiska fackföreningarna på Ryanair har beslutatat att gå ut i strejk. Och piloter i Spanien ska dessutom inom kort hålla en omröstning angående strejkaktioner, dessa strejkhot kommer till följd av att lågprisflygbolaget i slutet av juli meddelat att det kommer skära ned med 1 500 piloter och kabinanställda.

Läs mer: Ryanairs varning uppfattas som hot

Strejk

Unionen tar strid mot Tesla

Unionen ger sig in i Tesla-konflikten. Förbundet varslar om blockad av allt arbete som Dekra Industrial AB utför för Teslas räkning.
Ola Rennstam Publicerad 2 maj 2024, kl 14:21
Unionen varslar om sympatiåtgärd i Teslakonflikten. Tesla-logo och Unionens fasad.
Unionen varslar om sympatiåtgärd i Teslakonflikten. Unionen varslar om blockad av allt arbete som DEKRA Industrial AB utför för Teslas räkning i syfte att öka trycket på Tesla att teckna kollektivavtal. Foto: Janerik Henriksson/TT.
Martin Wästfelt, Unionen.
Martin Wästfelt.

Den 17 oktober i fjol varslade IF Metall om strejk på Tesla. Detta efter att LO-förbundet under en längre tid förhandlat med om att få till kollektivavtal på företaget. 
Unionen, som också har medlemmar på Elon Musks stora bilföretag, har hittills hållit sig utanför konflikten. Tills nu. 

Under torsdagen varslade Unionen om blockad av allt arbete som företaget Dekra Industrial AB utför för Teslas räkning. Syftet med åtgärden är att öka trycket på Tesla att teckna kollektivavtal med IF Metall. 

Unionens sympatiåtgärder för kollektivavtal

– Unionen kommer i alla lägen försvara den svenska kollektivavtalsmodellen. Sympatiåtgärder handlar om solidaritet. För att stötta IF Metall och för att öka trycket på Tesla att teckna kollektivavtal varslar Unionen nu om sympatiåtgärder på Dekra, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef, Unionen.

Unionen har hittills hållit sig utanför konflikten. Vad har förändrats som gör att det är rätt läge nu?

– Vi har kommit fram till att det är rätt läge att gå in i konflikten nu. Dels handlar det om att IF Metall önskar det här av oss och dels att det är en åtgärd som vi tror har effekt, men inte en monumental effekt. Stridsåtgärden har ett starkt stöd hos de berörda medlemmarna på Dekra, och omkullkastar inte tryggheten för de anställda där, säger Martin Wästfelt.

Varslet avser blockad av allt arbete som Dekra Industrial AB utför för åt Tesla på samtliga av Dekras anläggningar i Sverige. Enligt Unionen besiktigar Dekra bland annat de fordonslyftar som Tesla använder på sina verkstäder.

Konflikt med Tesla14 maj

Konflikten bryter ut den 14 maj kl. 14.00, om inte Tesla väljer att teckna kollektivavtal innan dess. Unionen utesluter inte att konfliktåtgärderna kan utvidgas om blockaden kringgås.

– Det här kommer ytterligare försvåra verksamheten för Tesla. Vi bedömer att det är en lämplig första åtgärd för att öka trycket och få Tesla att inse det orimliga och omoderna i sin hållning. Sen får vi se hur Dekra agerar och vilka eventuella åtgärder som får följa beroende på hur situationen utvecklar sig, säger Martin Wästfelt.

”Tesla är en oansenlig kund"

Dekra Industrial AB har 500 anställda på ett 40-tal orter i landet. Bolaget utför bland annat besiktningar av maskiner och utrustning inom industrin.

– Jag tror inte att det kommer att påverka oss nämnvärt. Tesla är en oansenlig kund i det stora hela, säger Mikael Schula, ordförande för en av Unionenklubbarna inom Dekra Industrial AB.