Hoppa till huvudinnehåll
Strejk

Begränsad strejkrätt från och med augusti

I augusti begränsas strejkrätten. Den nya lagen har fått kritik från flera fackförbund, men Unionen tycker att det är bra.
David Österberg Publicerad
Johan Nilsson/TT
Johan Nilsson/TT

I vintras kulminerade den mångåriga konflikten mellan Hamnarbetarförbundet och arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar. Hamnarbetarförbundet krävde ett eget kollektivavtal medan arbetsgivarna tyckte att det räckte med kollektivavtalet med Transportarbetareförbundet.

Hamnarbetarna lade flera konfliktvarsel. Arbetsgivarna svarade med flera lockouter. Inför hotet om total strejk löstes konflikten till slut och parterna enades om ett ettårigt kollektivavtal som är likadant som det som arbetsgivaren har med Transport.

Läs mer: "Strejkerna ökade trycket"

Konflikten – och andra liknande konflikter – fick regeringen att ta fram en lag om ändrad strejkrätt. Den innebär i korthet att det blir otillåtet att ta till strejk mot en arbetsgivare som redan har kollektivavtal med ett annat fackförbund.

Lagen bygger på en överenskommelse som arbetats fram av LO, TCO, Saco och Svenskt Näringsliv. Men när hamnkonflikten löstes tyckte flera LO-förbund att ändringen inte längre behövdes.

– Konflikten är ju löst och man har ju ett avtal, så det finns väl ingen anledning att lagstifta om något som inte kan hända, sa Pappers ordförande Matts Jutterström till Sveriges Radio i mars.

Även Byggnads ordförande, Johan Lindholm, var kritisk.

– Jag själv har funderat och jag har landat i att jag tycker inte att den här lagstiftningen behövs. Och som gammal snickare vet jag att man inte ska försöka reparera sådant som inte är trasigt, sa han till SR.

LO:s styrelse höll dock fast vid överenskommelsen.

Niklas Hjert, förhandlingschef på Unionen, tycker att lagändringen är bra.

– Sverige har en relativt oreglerad konflikträtt jämfört med många andra länder. Men den bygger ju på att parterna tar ansvar och använder konflikter för det de är tänkta för: att förhandla fram kollektivavtal. En del andra förbund har använt konflikter i andra syften, exempelvis för att försöka tränga undan ett befintligt kollektivavtal eller för att lösa rättstvister som borde lösas i domstol. Det visar att det har funnits en lucka i lagstiftningen. Nu får de förbunden leva under samma regler som alla andra redan lever under, säger han.

Riksdagen godkände den nya lagen i början av maj och den träder i kraft den 1 augusti i år.

Läs också: Därför strejkar vi så lite

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Strejk

Unionen trappar upp Teslastriden

Trycket ökar i Teslakonflikten. Idag varslar Unionen om blockad mot J&B Maskinteknik AB, som utför service på Teslas verkstäder.
– Syftet är att försvåra för Tesla att bedriva sin verksamhet, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef.
Ola Rennstam Publicerad 7 november 2024, kl 15:32
Unionen trappar upp Teslastriden. Till vänster en bilverkstad, till höger en Tesla-bil.
Unionen lägger nya sympatiåtgärder för att få Tesla att teckna kollektivavtal. Åtgärderna innebär att J&B Maskinteknik inte får lov att laga viktig utrustning på Teslas verkstäder runt om i landet. Foto: Fredrik Sandberg/TT/David Zalubowski/AP.

Teslastrejken har pågått i drygt ett år. Hittills har fackförbundet IF Metalls försök att få till kollektivavtal på Elon Musks bilföretag varit fruktlösa. Teslas svenska dotterbolag har ständigt hittat nya sätt att runda fackens olika blockader och tycks inte ha några planer på att vika sig.

Unionen gav sig in i konflikten i början av maj. Då varslade förbundet om blockad mot Dekra Industrial AB, som bland annat utför besiktning av de fordonslyftar som Tesla använder vid sina verkstäder. Därefter har Unionen varslat om sympatiåtgärder mot två andra företag i samma bransch i syfte att öka trycket i frågan.

Konflikten mot Tesla utökas

I måndags eskalerade konflikten ytterligare när Unionen varslade om blockad mot Tekniska Verken. Dessa sympatiåtgärder gäller arbete vid Teslas laddstationer i Linköping och Katrineholm. Och nu är det dags igen. 

Under torsdagen varslade Unionen om blockad vid J&B Maskinteknik AB. Företaget utför regelbundet service och lagning av viktig utrustning vid Teslas verkstäder. Sympatiåtgärden innebär att J&B kommer vara förhindrade att utföra dessa uppgifter framöver. Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt tror att åtgärderna kommer bli kännbara för Tesla.

– Vår bedömning är att det kommer försvåra för Tesla att bedriva sin verksamhet, det här är lite bredare än tidigare varsel. Syftet är att understödja IF Metall och hjälpa dem att öka trycket på Tesla så att de tecknar kollektivavtal, säger han.

Kan Tesla inte bara anlita en annat företag som lagar deras utrustning? 
Absolut, självklart är det en fråga som vi följer. Men vi bedömer att det finns ett kunnande hos våra medlemmar på J&B som inte är helt enkelt att ersätta.

Vilken effekt har Unionens tidigare sympatiåtgärder haft?
If Metall uppger att våra åtgärder har gjort det besvärligt och kostsamt för Tesla att bedriva sin verksamhet, men uppenbarligen inte tillräckligt besvärligt så att de valt att teckna avtal. 

Unionen har en hel del medlemmar på Tesla, vad säger de om era konfliktåtgärder och vill de ha kollektivavtal?
– Det finns en pågående dialog. Som alltid i medlemsgrupper finns det olika uppfattningar men jag bedömer att det finns en acceptans hos våra medlemmar på Tesla kring sättet vi i Unionen gör det här på.

Unionens sympatiåtgärder mot Tesla

J & B Maskinteknik Aktiebolag
Unionen varslade den 7 november. Företaget utför regelbundet arbete på Teslas verkstäder med att bland annat serva och laga viktig utrustning som behövs på en verkstad. Konflikten bryter ut den 19 november - om Tesla inte tecknar kollektivavtal innan dess.

Tekniska Verken AB
Unionen varslade den 4 november.  Företaget installerar och underhåller Teslas laddstationer, blockaden syftar till att förhindra att el nyansluts till Teslas laddstolpar i Katrineholm och Linköping. Konflikten bryter ut den 15 november.

Kiwa Sweden AB, DEKRA Industrial AB, Qvalify AB
Sympatiåtgärder på DEKRA Industrial AB (14 maj), KIWA Sweden AB (4 juli) och Qvalify AB (3 oktober). Samtliga företag besiktigar utrustning som Tesla använder på sina verkstäder.