Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

"ABB:s bud inte seriösa"

Facken på ABB har stämt bolaget på en miljard kronor i skadestånd. Nu har förhandlingarna slutat i oenighet och facken är kritiska till bolagets bud.
Ola Rennstam Publicerad
Urs Flueeler/AP Photo/Keystone//TT
Urs Flueeler/AP Photo/Keystone//TT

Bara ett par dagar innan ABB offentliggjorde försäljningen av kraftdivisionen Power Grids till japanska Hitachi hade man ett bolagsstyrelsemöte. Representanter från facken var på plats.

– Vi ställde frågor på mötet men fick inga vettiga svar. De övriga ledamöterna i styrelsen visste om det och de hade sina chanser att informera oss, säger Dennis Bäckman, ordförande för Pappers avdelning på ABB i Figeholm.

Affären uppskattas vara värd cirka 100 miljarder kronor och omfattar 4 150 ABB-anställda i Sverige. Trots det hölls alltså inga förhandlingar med Unionen och de andra fyra fackförbunden: Sveriges Ingenjörer, Ledarna, IF Metall och Pappers.

– Man säljer 65 procent av bolaget utan att vi som sitter i bolagsstyrelsen får information. Jag har suttit i ABB:s olika styrelser i 20 år och har aldrig varit med om något liknande. Mbl-brott sker tyvärr var och varannan dag men att bryta mot aktiebolagslagen och lagen om styrelserepresentation är jätteallvarligt, säger Dennis Bäckman.

Kollega har tidigare berättat att de lokala facken kräver skadestånd av ABB på 1 procent av försäljningssumman, det vill säga en miljard kronor, för att man underlät att informera bolagsstyrelse och fack om försäljningen. Tvisteförhandlingen mellan parterna hölls i förra veckan, och avslutades i oenighet.

Läs mer: Unionen kräver skadestånd från ABB

– Buden som ABB kom med var inte seriösa, de var alldeles för låga. Vi vet att man inte kan få en miljard i skadestånd enligt svensk lagstiftning men några miljoner i alla fall, mellan 300 000 - 500 000 kronor till varje organisation är realistiskt, säger Dennis Bäckman.

Enligt Pappers ordförande är den svenska ABB-ledningen bakbunden från den högsta ledningen i Zürich, som inte förstår svensk arbetsrättslagstiftning fullt ut.

Den lokala tvisteförhandlingen har strandat och ärendet är skickat till central förhandling. När förhandlingarna mellan de fem fackförbunden och ABB, i det här fallet de två arbetsgivarförbunden Teknikföretagen och Industriarbetsgivarna, blir av är inte bestämt.

Kollega har sökt representanter från Unionens klubb på ABB utan resultat.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Får jag vabba mitt sjuka husdjur?

Får man vabba med djur? Finns vård av hund? Eller vård av katt? Har man rätt att vara ledig för att ta hunden till veterinären? Här är allt du behöver veta om att vabba med djur.
David Österberg Publicerad 16 januari 2025, kl 06:01
Vabba med djur - får man det? En trött hund ligger i en soffa.
Kan man vabba med djur? Är det tillåtet att ta ledigt för att vårda ditt sjuka husdjur och vad säger lagen om 'vård av djur'. Vilka regler finns kring att stanna hemma med sjuka husdjur och vad säger Försäkringskassan? Foto: Colourbox.

När barnen är sjuka är det tillåtet att stanna hemma och ta hand om dem. Det kallas vård av barn, vab. Då får du ersättning från Försäkringskassan i stället för lön. Men hur ska man göra när katten, hunden eller kaninen plötsligt blir jättesjuk?

En sak är i alla fall säker: vård av djur, ”vad”, finns inte i socialförsäkringen. Det betyder att du inte kan få ersättning från Försäkringskassan för att stanna hemma och ta hand om ditt sjuka djur.

Inte tillåtet att sjukskriva sig

Det är inte heller tillåtet att sjukskriva sig själv för att hålla koll på sin hund med diarré eller kanin med klåda. Ändå förekommer det att folk gör just det. Enligt en undersökning från företaget Animail (numera Vetzoo) svarar sex av tio husdjursägare att de sjukskrivit sig eller stannat hemma från jobbet för att ta hand om ett krassligt djur.

I vissa fall kan det dock vara befogat med en sjukskrivning. Om ditt djurs sjukdom orsakar dig psykisk ohälsa – såsom ångest, stress eller depression – som gör att du inte kan jobba kan det vara tillåtet att stanna hemma med sjukpenning.

Ljuger för sina arbetsgivare

Enligt en undersökning som Hedvig Djurförsäkring gjort tycker sex av tio djurägare att Försäkringskassan borde ersätta vård av husdjur, på samma sätt som vård av barn.

– Det är såklart jätteviktigt att som djurägare känna att det finns en ekonomisk trygghet vid oväntade händelser, men minst lika viktigt är att man har möjligheten att ge sitt husdjur den tid och omsorg som behövs – till exempel genom att kunna vara hemma med sitt sjuka djur med hjälp av djur-vabb, säger Fia Ramström, ansvarig för skadereglering för djur på Hedvig, i en kommentar.

Undersökningen visar också att fler än fyra av tio djurägare någon gång varit hemma med ett sjukt djur – och ljugit för sina arbetsgivare om varför de varit borta från jobbet.

Fia Ramström efterlyser mer förstående arbetsgivare.

– Det behövs en större förståelse och mer flexibla lösningar för att stötta djurägare genom livets alla skeenden, säger hon.