Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Hårt slag mot Clas Ohlson i Insjön

I förmiddags fick de anställda vid Clas Ohlsons huvudkontor och distributionscentral besked om att bolaget vill göra en personalneddragning med 150 till 200 tjänster, främst i Insjön.
– Visst har vi vetat att något var på gång. Men att det handlar om så många tjänster var väldigt oväntat, säger Rune Haglund, Unionenklubbens ordförande.
Anita Täpp Publicerad
Clas Ohlson
Clas Ohlson

– Det här är nog den största planerade neddragningen i Clas Ohlsons historia. Själv har jag jobbat här i 33 år och alltid trott att det är betongsäkert, att här kommer det aldrig att bli neddragningar, att här är det bara är att dundra på. Och företaget går ju bra. Så det här känns väldigt tråkigt, säger Rune Haglund, ordförande i Unionenklubben på Clas Ohlson.

Orsaken till nedskärningen uppges i ett pressmeddelande vara att ledningen vill ha en mer effektiv och flexibel organisation liksom att man vill se till att ha rätt kompetens för att hantera de förändringar som digitaliseringen, automatiseringen och ett ändrat kundbeteende för med sig.

– Det här är egentligen inget nytt. Ledningen har tidigare sagt att man från och med verksamhetsåret 2020/2021 årligen planerar att spara mellan 200 och 250 miljoner kronor. Och att man kommer att se över organisationen och kostnadsställena har vi vetat sedan nästan ett halvår tillbaka. Men jag trodde aldrig man planerade en så stor neddragning.

Enligt ledningen ska neddragningsprocessen, som ska ske i flera steg, vara avslutad i början av 2020. Vid de fackliga förhandlingar som snart inleds ska övertalighet, naturliga avgångar, omplaceringar och outsourcing-lösningar diskuteras.

– Eftersom inget varsel är lagt och vi inte har börjat förhandla än så vet vi ännu inte hur många tjänstemän och kollektivare som berörs av den planerade neddragningen och vilka lösningar som kan bli aktuella för dem. Men vår förhoppning är att alla ska få någon sysselsättning eller få avgångsvederlag och sluta. Det är sådant vi får diskutera vid förhandlingarna, säger Rune Haglund.

På huvudkontoret i Insjön arbetar runt 450 tjänstemän varav nära 300 är medlemmar i Unionen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.