Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sverigematchen – så gör vi för att se den

I dag har Sverige VM-premiär mot Sydkorea och avspark sker på bästa arbetstid, klockan 14. Många fotbollsfantaster har tagit semester för att kunna följa världsmästerskapet. Men hur gör alla andra för att se matchen och resten av VM fast de jobbar? Och hur går det för Sverige i eftermiddag?
Petra Rendik Publicerad
Magdalena Taubert
Magdalena Taubert

Sakun Amdaeng, fotvårdsspecialist
Jag har semester så jag hoppas kunna se matchen idag. Bara jag kommer åt en tv. Resten av VM är jag lagom intresserad av men slutspelet blir kul. Det kommer jag att titta på.

Robert Laveo, ekonom
Jag har möte när Sverige spelar men jobbar på att hitta en lösning. Jag kanske kan flytta på det, lite beroende på vad det är för möte. Men jag kommer hålla mig uppdaterad om vad som händer under matchen som jag tror vi vinner med 2-1.


Tobias Sco, sälj och ledarskapskonsultJag erkänner att jag planerat in en jobba-hemma-dag för att Sverige spelar match. Hur det går? Det är lite komplicerat ... Jag kommer att se på matchen med andra koreaner och vissa är hard-core koreaner. Men jag hejar nog mer på Sverige.

Julia Victorin, mammaledig muséevärd. Här med sonen Frans-Axel 4,5 månad. 
Det är kul att Sverige är med men jag är inte så jätteintresserad av VM eller fotboll. Men jag är mammalediga så jag kan titta på matchen, vilket jag nog gör. Magkänslan säger att vi tar hem det. Frans-Axel tror också på Sverige.

Mikael Duke, butiksägare/säljare
Jag håller på att lösa det, jag har i alla fall en plan. Jag har anställda så jag behöver inte vara här hela tiden. Så jag hoppas kunna ta en långlunch på eftermiddagen. Jag tror tyvärr att Sverige kommer förlora. 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.