Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Vattenfall: 1 500 heltidstjänster ska bort

Vattenfall behöver spara. Inom två år planerar bolaget att minska antalet anställda och konsulter med 1 500 heltidstjänster, varav 600 i Sverige.
Ola Rennstam Publicerad
Vattenfall
Många kommer att förlora jobbet på vattenfalls huvudkontor. Vattenfall

Den statliga kraftkoncernen har beslutat om åtgärder för att spara två miljarder kronor inom stabsfunktionerna till och med år 2020.

– De flesta av de 600 tjänsterna finns i Stockholm. Det är administrativa, HR, kommunikation, och rättsavdelningens tjänster som framför allt drabbas av nedskärningar, säger Markus Friberg, presschef på Vattenfall i ett pressmeddelande.

Inger Strandberg, ordförande för Unionenklubben på kraftkoncernen, är inte överraskad av beskedet.
– Vi har varit medvetna om besparingarna ett tag men visste inte hur många företaget skulle göra sig av med. Beslutet är så färskt, vi vet inte i nuläget hur det kommer påverka de olika bolagen. När förhandlingarna startar om en månad får vi reda på mer, 2018 kommer att bli ett tufft år med förhandlingar. Vi hoppas att man, precis som tidigare, försöker få till många naturliga avgångar, säger hon.

Besparingarna sker bland annat för att Vattenfall ska kunna göra nyinvesteringar i vindkraft och för att få in pengar till satsningen på så kallad oberoende härdkylning* på Ringhals. Säkerhetsuppgraderingen är ett krav från Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, för att driften ska kunna fortsätta efter år 2020.

– Vi har förståelse för att man måste göra besparingar. Vi är för stora i stabsfunktionerna. Men det är förstås tråkigt att folk kommer att förlora sina jobb och om det leder till outsourcing till andra länder och att medarbetarna inte har chans att följa med, säger Inger Strandberg.

Unionenklubben har hittills inte fått några reaktioner från medlemmarna.
– Det har faktiskt varit jättetyst. Under veckan kommer det hållas informationsmöten ute på varje enhet som är berörd, kanske blir det mer frågor efter det, säger Inger Strandberg.

Redan i dag pågår effektiviseringar, bland annat 500 heltidstjänster ska läggas ut på andra företag, dessa räknas in i det nya besparingspaket som beslutats.

Vattenfall har totalt cirka 20 000 anställda.

 

 

*FAKTA: Oberoende härdkylning

Efter kärnkraftsolyckan i Fukushima gjordes stresstester vid alla kärnkraftverk i EU – däribland Ringhals. Dessa tester visade att de svenska kärnkraftverken tål de flesta extrema händelser, men Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, krävde ytterligare förbättringar för att driften ska kunna fortsätta efter år 2020. Vattenfall har beslutat att investera 900  miljoner kronor i oberoende härdkylning. Det är ett system med en oberoende kraftkälla som pumpar in vatten och som träder in om övriga kylsystem inte fungerar.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.