Den statliga kraftkoncernen har beslutat om åtgärder för att spara två miljarder kronor inom stabsfunktionerna till och med år 2020.
– De flesta av de 600 tjänsterna finns i Stockholm. Det är administrativa, HR, kommunikation, och rättsavdelningens tjänster som framför allt drabbas av nedskärningar, säger Markus Friberg, presschef på Vattenfall i ett pressmeddelande.
Inger Strandberg, ordförande för Unionenklubben på kraftkoncernen, är inte överraskad av beskedet.
– Vi har varit medvetna om besparingarna ett tag men visste inte hur många företaget skulle göra sig av med. Beslutet är så färskt, vi vet inte i nuläget hur det kommer påverka de olika bolagen. När förhandlingarna startar om en månad får vi reda på mer, 2018 kommer att bli ett tufft år med förhandlingar. Vi hoppas att man, precis som tidigare, försöker få till många naturliga avgångar, säger hon.
Besparingarna sker bland annat för att Vattenfall ska kunna göra nyinvesteringar i vindkraft och för att få in pengar till satsningen på så kallad oberoende härdkylning* på Ringhals. Säkerhetsuppgraderingen är ett krav från Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, för att driften ska kunna fortsätta efter år 2020.
– Vi har förståelse för att man måste göra besparingar. Vi är för stora i stabsfunktionerna. Men det är förstås tråkigt att folk kommer att förlora sina jobb och om det leder till outsourcing till andra länder och att medarbetarna inte har chans att följa med, säger Inger Strandberg.
Unionenklubben har hittills inte fått några reaktioner från medlemmarna.
– Det har faktiskt varit jättetyst. Under veckan kommer det hållas informationsmöten ute på varje enhet som är berörd, kanske blir det mer frågor efter det, säger Inger Strandberg.
Redan i dag pågår effektiviseringar, bland annat 500 heltidstjänster ska läggas ut på andra företag, dessa räknas in i det nya besparingspaket som beslutats.
Vattenfall har totalt cirka 20 000 anställda.
*FAKTA: Oberoende härdkylning
Efter kärnkraftsolyckan i Fukushima gjordes stresstester vid alla kärnkraftverk i EU – däribland Ringhals. Dessa tester visade att de svenska kärnkraftverken tål de flesta extrema händelser, men Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, krävde ytterligare förbättringar för att driften ska kunna fortsätta efter år 2020. Vattenfall har beslutat att investera 900 miljoner kronor i oberoende härdkylning. Det är ett system med en oberoende kraftkälla som pumpar in vatten och som träder in om övriga kylsystem inte fungerar.