Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Arbetskraftsinvandringen ökar

Publicerad

Arbetskraftsinvandringen ökar

Fattiga länder blir fattigare, rika länder rikare. Fenomenet driver allt fler människor i landsflykt på jakt efter arbete och pengar.

Jakten på arbete är den allra främsta orsaken till att människor emigrerar i dag. Det visar rapporten Workers without Frontiers: The impact of globalization on international migration från Internationella arbetsorganisationen – ILO.
Antalet länder som tar emot invandrare har ökat stadigt sedan 70-talet. Samtidigt blir fler och fler länder mer restriktiva i sin invandringspolitik, vilket öppnat upp för handel med människor. Enligt rapporten beräknades mellan 15 och 30 procent av de illegala invandrarna i Europa 1993 ha varit i kontakt med människosmugglare. Bland de asylsökande var motsvarande siffra mellan 20 och 40 procent. En analys beräknar att transport och andra tjänster åt illegala invandrare omsätter mellan fem och sju miljarder dollar om året.
Enligt rapporten finns det mer än 120 miljoner invandrare i världen, 1965 var de 75 miljoner. Samtidigt verkar många betrakta sin nya bostadsort som tillfällig och ofta planerar man en återflytt till sitt forna hemland.
En anledning till de allt större arbetskraftsinvandringarna är att avstånden känns mindre än för 20 år sedan. Kommunikationerna har dramatiskt förbättrats och samtidigt blivit billigare. En flytt behöver därför inte upplevas så dramatiskt som tidigare.

LINDA SVENSSON © siftidningen 2000

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.