Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

Mer vin och skräpmat på jobbresan

Många dricker mer och äter sämre när de reser med jobbet än när de är hemma. Nu satsar många hotell på att erbjuda sina affärsgäster motion och nyttig mat.
David Österberg Publicerad
Aleksandr/Colourbox.com
På en intensiv affärsresa upplever många att det är svårt att bevara nyttiga rutiner. Aleksandr/Colourbox.com

Det kan vara svårt att hitta tid till regelbundna måltider och motion för den som reser i jobbet. På affärsmötena blir det mycket fikabröd och på kvällen blir det ofta öl, vin och pizza på hotellet.

Företaget Resia har låtit Sifo undersöka hur hälsosamt affärsresenärer lever. Enligt undersökningen äter en femtedel onyttigare mat när de är ute och reser jämfört med när de är hemma. Dessutom dricker många mer alkohol, sover sämre och har svårt att hitta tid till träning.

– Det är svårt att få tag på bra mat under själva resorna och det är fortfarande vanligt med kanellängder och tårtor på mötesbordet. Har man varit på resande fot en hel dag och slarvat med måltiderna är det inte konstigt att man inte kan låta bli godsaker på eftermiddagen. Att ”äta för andras skull” är också vanligt och det kan vara ännu svårare att säga nej i affärssammanhang, säger Louise Andersson, kostrådgivare på Vetenskapshälsan.

Resultatet stämmer överens med en undersökning som forskare vid Columbia University presenterade 2011. Forskarna granskade läkarjournaler för människor som reste mycket i jobbet. Slutsatsen var att de personer som reste mest betydligt oftare var överviktiga och oftare beskrev sin hälsa som dålig jämfört med människor som inte reste så mycket.

Men det finns ljus i tunneln. Enligt Resia satsar många hotell på sund mat, nyttigare fika och bra gym.

– Affärsresenärerna ställer också allt högre krav på ett boende med gym eller närhet till löpspår och företag efterfrågar förslag på konferensaktiviteter kopplade till hälsa, säger Nina Olsson, resesäljare på Resia affärsresor.

Hotellgäster gillar bacon till frukost

Många ser dock fortfarande fram emot en fet frukostbuffé när de bor på hotell. För ett par år sedan bestämde sig hotellkedjan Nordic choice hotels för att satsa på hälsosammare frukostmenyer och slopade korv och bacon på 16 av sina hotell i Norge och Sverige. Men det skulle de inte ha gjort. Gästerna blev sura, hotelledningen backade och snart var flottigt kött tillbaka på bufféborden.

Ta med eget mellanmål på resan

Louise Andersson, personlig tränare och kostrådgivare, har tre tips för den som vill leva hälsosamt på jobbresorna.

  • Planera och prioritera. Ät frukt och grönt.
  • Ta med dig eget mellanmål.
  • Ta vara på vardagsmotionen – ta en snabb promenad innan mötet.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmiljö

Dålig arbetsmiljö: 1 av 3 har övervägt att byta jobb

Många har så dålig arbetsmiljö att de har funderat på att byta jobb. När anställda påpekar brister i arbetsmiljön händer ibland ingenting. Det visar en ny rapport från Myndigheten för arbetsmiljökunskap.
Carolina Högling Publicerad 28 januari 2025, kl 11:28
Arbetsmiljöproblem. Till vänster en kvinna vid ett skrivbord med en bordsfläkt på, till höger märkpennor och hörselkåpor.
Arbetsmiljöproblem får anställda att överväga nya möjligheter: Tre av tio vill byta jobb. Det visar en rapport från Myndigheten för arbetsmiljökunskap. Fot: Leif R Jansson/TT/Claudio Bresciani/TT.

Drygt tre av tio har övervägt att byta arbetsplats på grund av sin arbetsmiljö. Av samma anledning har 29 procent övervägt att byta yrke. Den nyligen publicerade rapporten ”Sverige om arbetsmiljö” undersöker hur arbetstagare förhåller sig till arbetsmiljöfrågor.

–  Arbetsmiljö är avgörande för både individers hälsa och företags framgång. Vår rapport visar att det finns ett starkt engagemang, men också tydliga områden där vi kan förbättra kunskapen och hanteringen av arbetsmiljöfrågor, säger Sverre Lundqvist, processledare och kommunikatör på Myndigheten för arbetsmiljökunskap i ett pressmeddelande.

Viktigare för arbetstagaren än chefen

Undersökningen visar att 30 procent upplever att deras arbetsmiljö har en negativ effekt på hälsan. Majoriteten av de svarande tycker att arbetsmiljöfrågor ska uppmärksammas mer på arbetsplatsen. Det är dock betydligt fler arbetstagare än chefer som vill ha mer uppmärksamhet på arbetsmiljön.

Intresset för arbetsmiljöfrågor är stort och majoriteten anser sig ha goda kunskaper om dem. Samtidigt vill de flesta lära sig mer om arbetsmiljölagen och Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM). 

Det blir ingen skillnad

Trots goda kunskaper hos arbetstagare hur arbetsmiljön bör se ut, är det inte alltid att de upplevda bristerna kommer fram till arbetsgivaren, enligt rapporten. De flesta uppger att de alltid, eller oftast säger till när de ser brister i arbetsmiljön. Den vanligaste anledningen till att inte rapportera om problem på arbetsplatsen är att anställda upplever att det ändå inte blir någon skillnad.

Vad är Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM)?

SAM innebär att undersöka arbetsmiljön, vidta åtgärder för att minska eller ta bort risker, och utreda olyckor och ohälsa.