Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Reparera ett dåligt första intryck

Skaffa koll på hur du kommunicerar utan ord. Då når du fram med ditt budskap och tar makten över hur andra bedömer dig. Men lugn – det går även att reparera ett dåligt första intryck.
Publicerad
Illustration: Maria Kask
Illustration: Maria Kask

Några sekunder. Så lång tid tar det att få ett första intryck av en person. På ett par ynka sekunder bildar du dig en uppfattning som sedan är svår att ändra, enligt forskningen.

Den icke-verbala kommunikationen är förvisso tyst, men är samtidigt det kraftfullaste språk som finns. I dag är det dessutom kanske viktigare än någonsin att förstå vad vi förmedlar utan ord.

– I en alltmer snabbrörlig och global värld behöver vi snabbt kunna bedöma och läsa av andra människor. Vi behöver också förstå hur andra uppfattar oss för att se till att våra budskap landar rätt. Om du inte har koll på vad du signalerar riskerar du att gå miste om möjligheter utan att riktigt förstå vad som händer, säger Angela Ahola, doktor och forskare i perceptionspsykologi och författare till boken Konsten att göra intryck (Natur & Kultur).

Icke-verbal kommunikation sker på många olika nivåer. Först och främst registrerar vi en annan människas kroppshållning, röst, utseende och klädsel. Utifrån det bedömer vi exempelvis om personen är ansvarstagande, pålitlig, slarvig, attraktiv, osäker eller kompetent.

Får vi en bra uppfattning om en person letar vi omedvetet efter goda saker som stärker intrycket

Det första intrycket blir sedan ett filter som befäster vår uppfattning i den fortsatta kontakten, något som i vetenskapliga termer kallas för haloeffekt, förklarar Angela Ahola.

– Får vi en bra uppfattning om en person letar vi sedan omedvetet efter goda saker som stärker det intrycket. Och gillar vi inte en person fokuserar vi mer på de negativa sidorna och ser på allt personen gör med skepsis. Detta kallas inom psykologin för konfirmeringsbias – en tendens i mänskligt beteende att vara omedvetet och selektivt uppmärksam på sådant som bekräftar våra egna uppfattningar.

Därför är det så viktigt att göra ett gott första intryck – det påverkar ju även relationen på lång sikt. Däremot är det inte fråga om att manipulera eller att göra sig till för andra. Det handlar i stället om att skapa bra förutsättningar för goda relationer. Att presentera den bästa versionen av oss själva, säger Angela Ahola och summerar det viktigaste vi bör tänka på när det gäller kroppsspråket:

Undvik att ha armarna i kors. Det uppfattas som att du är sluten och svår. Psykologiska undersökningar visar att människor med ett slutet kroppsspråk tar in 38 procent mindre information jämfört med dem som har ett öppet kroppsspråk.

Öppna gester som att visa handflatorna signalerar att du är öppen, samarbetsvillig och mottaglig. Lite gestikulerande är positivt medan människor som inte gestikulerar alls bedöms som kalla och logiska.

Att se den du talar med i ögonen kan tyckas som en självklarhet men är så viktigt att det är värt att påminna om. Brist på ögonkontakt minskar tilliten och gör ett osäkert och undvikande intryck.

Sträck på dig. Dålig hållning gör att du verkar osäker och ser lite ursäktande ut. Inget för en vinnare.

Ta plats. Män breder oftare ut sig mer än kvinnor, som sitter med benen i kors, drar ihop kroppen och lägger sina tillhörigheter i prydliga små högar. En bra idé för många kvinnor kan vara att öva på att ta större plats i rummet för att signalera mer pondus och beslutsamhet.

Det kan uppfattas positivt med beröring. Men sammanhanget måste förstås vara rätt. Det har visat sig att servitriser som snuddar lätt vid sina gäster får mer dricks.

Handslaget avslöjar dig. Ett slappt handslag kan förstöra ett annars gott intryck. Enligt amerikanska psykologiska studier är det ideala handslaget lodrätt, fast, men inte hårt, och består dessutom av tre snabba små skakningar.

Le gärna – men flina inte upp dig, då verkar du bara spänd och nervös.

Gertrud Dahlberg
gertrud.dahlberg@kollega.se

BÄTTRA PÅ ETT LJUMMET INTRYCK

Oops! Gjorde du inte dig själv rättvisa vid första mötet? Att styra upp ett dåligt intryck kan liknas vid några droppar bläck i ett vattenglas. Hur får du vattnet klart igen? Jo, genom att spä ut vattnet så att bläcket till slut försvinner. Kompensera efteråt med nya positiva interaktioner, exempelvis trevliga telefonsamtal, mejl och försök att skapa fler möten för att förändra intrycket av dig själv till det bättre.

Ibland kan det också vara en god idé att vara ärlig och förklara att du inte var i form, men det beror på sammanhanget.

Är du ny på jobbet och är försenad med en uppgift? Försök att lämna nästa uppgift tidigare än överenskommet.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Söka jobb

Så hittar du de dolda jobben

Sex av tio arbetssökande tjänstemän hittar sitt nya jobb på den dolda arbetsmarknaden – alltså tjänster som inte annonseras. Här är knepen för att lyckas.
Publicerad 3 oktober 2024, kl 06:03
Cirka 60 procent av alla tjänstemän hittar jobb via den dolda arbetsmarknaden. Att nätverka är avgörande för att upptäcka dessa möjligheter. Besök branschmässor, seminarier och använd LinkedIn aktivt för att bygga relationer och hitta ditt nästa jobb. Foto: Colourbox/Stina Stjernkvist/TT.

Artikeln i korthet

  • Cirka 60 procent av alla tjänstemän hittar jobb via den dolda arbetsmarknaden. Att nätverka är avgörande för att upptäcka dessa möjligheter. 
     
  • Bygg ditt kontaktnät genom att prata med grannar, delta i branschevenemang och vara aktiv på LinkedIn.
     
  • Kontakta företag för korta möten och lär dig mer om deras verksamhet för att skapa värdefulla kontakter.

Sammanfattningen är gjord med stöd av AI-verktyg och är granskad av Kollegas webbredaktör.  Läs Kollegas AI-policy här.

Majoriteten av alla tillsatta tjänster handlar om så kallade dolda jobb. Det är tjänster som av en eller annan anledning aldrig utannonserats. Orsakerna kan vara flera, berättar Jonas Mauritzson, specialist på jobbsökning på omställningsorganisationen TRR.

– Det kan handla om allt från internt tillsatta vakanser till att arbetsgivaren tycker att en rekryteringsprocess tar för lång tid och är för kostsam.

– Det kan också vara så att man är på väg att införa en ny roll på företaget men inte riktigt landat i hur tjänsten ska se ut, eller helt enkelt att en medarbetare sett ett behov och rekommenderat någon i sitt nätverk för arbetsgivaren.

Prata med grannen om att du letar jobb

Jonas Mauritzson, TRR, porträttbild.
Jonas Mauritzson, TRR. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Jonas Mauritzson berättar att omkring 60 procent av TRR:s arbetssökande hittar nya jobb via den dolda arbetsmarknaden. Han menar att statistiken talar sitt tydliga språk och betonar därför vikten av nätverkande då man är arbetssökande.

Att hålla sig framme och utveckla sitt kontaktnät är därför nyckeln till att finna de dolda jobben. Och det behöver inte nödvändigtvis vara en förstahandskontakt som leder en dit utan kan även vara en andra- eller tredjehandskontakt. 

– Säg att du berättar för din granne att du letar efter ett nytt jobb, grannen i sin tur känner någon som arbetar exakt med det du vill göra. Hen sammankopplar er, vilket leder till ett möte och kanske även en anställning.

Andra exempel på hur man hittar dolda jobb kan vara att man besöker branschintressanta mässor och seminarier. Förutom att vidga sitt kontaktnät är det ett naturligt sätt att lära känna representanter från olika företag, och man får även tillfälle att ställa frågor, presentera sig själv och kanske även boka möten.

Kontakta folk på Linkedin

Jonas Mauritzson nämner också Linkedin som ett självklart forum att synas på när man är arbetssökande.

– Men var inte en passiv åskådare. Var aktiv. Ta kontakt med dem som jobbar där du skulle vilja jobba. Kommentera andras inlägg och lägg själv ut. 

Sist men inte minst vill Jonas Mauritzson slå ett slag för det som han kallar en ”informationsintervju”. 

– Det går ut på att du först via mejl kontaktar den arbetsplats du skulle vilja arbeta på och ber om några minuters telefonmöte. Tänkt på att kontakta en chef och inte HR-avdelningen eftersom de oftast fokuserar på andra slags frågor. Berätta att du är intresserad av företaget och skulle vilja lära dig lite mer om hur de arbetar.

Var påläst och ställ frågor

Jonas Mauritzson betonar vikten av att vara påläst och väl förberedd med frågor.

– Tänk på att samtalets primära syfte är att få information som du senare kan ha nytta av när du söker jobb hos företaget, även om du såklart ska vara beredd att berätta att du söker jobb om frågan dyker upp.

Han inser att en del chefer inte kommer att ha tid att ta samtal eller träffas, men påpekar att det alltid är värt ett försök och att de flesta faktiskt blir smickrade av att få berätta om sitt arbete.

Hittade jobb genom inlägg på Linkedin

Katia Nevalainen, porträttbild.
Katja Nevalainen.

En som har lyckats att hitta jobb via den dolda arbetsmarknaden är Katja Nevalainen, 51. Hon arbetar i dag som cirkularitetsexpert och har stor erfarenhet av att söka dolda jobb.

– Första gången jag hörde talas om den dolda arbetsmarknaden var redan för över tio år sedan. Då pratades det om att upp mot 80 procent av alla lediga tjänster tillsattes via kontakter.

När hon själv blev arbetslös från ett bostadsutvecklingsföretag började hon söka på jobbannonser.

– Jag blev kallad till ett tjugotal intervjuer. Men föll alltid på målsnöret, antingen var jag för senior, hade för höga löneanspråk eller saknade någon specifik kompetens. Det är ju inte helt lätt i Sverige att hitta nytt jobb efter att man fyllt 50.

Förvånad över responsen

Katja Nevalainen började fundera över hur hon skulle hitta jobben som inte utannonseras.

– Inspirerad av en Linkedin-kontakt lade jag upp ett inlägg där jag berättade om min situation, vem jag var, vad jag kunde och vilka slags jobb jag var intresserad av. Då var jag ganska bred i mina önskemål.

Hon blev förvånad över vilken respons hon fick. Vissa Linkedin-kontakter vidarebefordrade jobbannonser de hade sett andra föreslog förutsättningslösa möten.

Ett av dessa möten handlade om ett företag som skulle införa en ny roll som de trodde skulle passa hennes kompetens. Intervjun gick bra och Katja Nevalainen började på bolaget. Men hon hann bara arbeta i sex månader innan hon blev uppsagd och arbetslös på nytt.

– Först tänkte jag, inte nu igen, men i slutändan var det bra det som skedde.

För med nya rollen kom många utmaningar.

– Rollen jag axlade visade sig vara väldigt otydlig. Jag tror inte de själva visste vad som skulle höra till mina arbetsuppgifter när de anställde mig.

Katja Nevalainen pekar på att just den utmaningen kan vara ganska karakteristisk när nya yrkesroller skapas på ett företag.

– Ibland är en ny roll inte specificerad. Den kan vara otydlig och uppfattas på ett sätt av den som fått rollen och på ett annat sätt av arbetsgivaren. Därför är det viktigt att få en ordentlig arbetsbeskrivning innan man tackar ja till en nyinstiftad roll.

Tydlig med vilka roller hon sökte

Efter uppsägningen lade Katja Nevalainen ut ett nytt inlägg på Linkedin. Den här gången specificerade hon tydligare vilka typer av roller hon sökte. Det var en bra strategi.

Även denna gång var det många som hörde av sig med tips på jobb och förutsättningslösa möten. Ett av svaren fick hon från en branschkollega vars nuvarande arbetsplats pratade om att rekrytera för en ny roll.

– Skillnaden här var att arbetsgivaren tydligare visste vilka områden och arbetsuppgifter som skulle ingå i rollen, och rollen har formats lite allt eftersom. Det är här jag arbetar i dag och jag trivs väldigt bra.

Text: Katarina Markiewicz

Andel dolda job

  • Det finns olika uppskattningar av hur stor andel av jobben som är dolda och de skiljer sig över tid.
  • Den andel som Arbetsförmedlingen numera oftast använder är cirka 70 procent och gäller arbetsmarknaden som helhet. Enligt TRR är siffran 60 procent om man enbart ser till tjänstemän.