
Den 47-åriga kvinnan arbetade som hudterapeut på en skönhetssalong i Stockholm. I början av december förra året kallades hon in till jobbet – trots att hon var hemma på grund av feber och magsjuka. Arbetsgivaren hävdade att hon var tvungen att jobba eftersom de hade så många inbokade kunder den dagen. Hudterapeuten gick till salongen men i samband med lunchen kände hon sig illamående och yr och tog därför beslutet att hon var tvungen att gå hem. Dessutom hade hon fått ett samtal om att även hennes son hade insjuknat.
När arbetsgivaren kort därpå ringde och undrade vart hon tagit vägen förklarade hudterapeuten situationen och meddelade att hon inte orkade jobba mer den dagen. Chefen förklarade att man inte får gå hem utan att först fråga om lov och deklarerade därpå att om kvinnan inte omedelbart kom tillbaka till skönhetssalongen var hon inte var välkommen tillbaka över huvud taget.
Dagen därpå begav sig hudterapeuten därför till arbetsplatsen för att hämta sin privata utrustning. På kvällen fick hon ett sms från chefen där hon anklagades för olaga intrång och stöld, vilket salongens övervakningskameror bevisade. Chefen upprepade också beskedet att kvinnan aldrig mer var välkommen tillbaka.
Unionen anser att arbetsgivaren gjort sig skyldig till brott mot las, lagen om anställningsskydd, genom att avskeda kvinnan från sin tillsvidareanställning. Enligt förbundet innebär kvinnans agerande inte ens saklig grund för uppsägning.
Dessutom saknade salongens lokaler skyltar med information om att lokalen är kameraövervakad och hudterapeuten har aldrig lämnat sitt samtycke till att bli övervakad. Enligt Unionen har bolaget därmed brutit mot kameraövervakningslagen och kränkt hudterapeutens personliga integritet.
Unionen stämmer skönhetssalongen i Solna tingsrätt och kräver 190 000 kronor i allmänt skadestånd. Dessutom kräver man ekonomiskt skadestånd på 25 000 per månad från dagen då kvinnan avskedades till och med dagen för huvudförhandling.