Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Hon vill ha tydligare regler för egenföretagare

Pauline Grindvall har lyckats med konststycket att förena familjeliv med eget företag. Men hon önskar att det hade varit lättare ibland.
Publicerad

Pauline Grindvall startade sitt företag, webbshoppen My Perfect Day, som ett sidojobb och en motvikt till sina många andra projekt.

– Företaget var tänkt som en bisyssla till mina andra uppdrag som föreläsare, skribent och copywriter. Jag ville ha något som inte byggde enbart på debiterade timmar, förklarar hon.

Det snurrade snabbt på och företaget växte oväntat fort. I dag, tre och ett halvt år senare, har hon tre anställda och har dubblerat omsättningen för tredje året i rad.

Ett år efter att Pauline dragit igång sin nya verksamhet fick hon sin dotter.

– Jag kan förstå att många kvinnor drar sig för att starta eget eftersom du under uppstartsperioden ofta inte kan ta ut maxlön, vilket i sin tur påverkar den sjukpenninggrundade inkomsten SGI, och föräldrapenningen. Även om du kan ta ut maxlön under uppstarten väljer många dessutom att spara pengar och bygga kapital i företaget. Jag tycker att andra parametrar än lönekuvertet borde vägas in för SGI när det gäller nystartade bolag, framhåller hon.

Själv delade hon på föräldradagarna med sin man, som också är egenföretagare. Hon vill också råda andra kvinnor med egna företag att göra detsamma.

– Om ni är jämställda och delar lika är det betydligt lättare att få ihop karriären med familjelivet. För oss gick det relativt friktionsfritt och dessutom fick vi så kallad jämställdhetsbonus.

Pauline Grindvall efterlyser tydligare regler och bättre information.

– Det borde finnas någon typ av snabblinje för frågor inom Försäkringskassan. Det håller inte att vara både egenföretagare och föräldraledig och få höra att du har nummer 172 i kön.

Pauline har också haft nytta av sina tidigare erfarenheter. Hon är en fullblodsentreprenör som startade sitt första företag i 20-årsåldern och har sedan dess drivit eget i olika former. 

Hon förstår att det kan vara ett stort och dramatiskt steg att gå från en anställning till att bli egen och föreslår därför en gyllene medelväg.

– Jag vill propagera för att smyga igång din firma stegvis under småbarnsåren. Då har du en trygg anställning samtidigt som du kan ta små steg mot ett roligt och flexiblare liv som egenföretagare.

Gertrud Dahlberg
gertrud.dahlberg@kollega.se

Fakta

PAULINE GRINDVALL

Ålder: 31 år.

Bor: I Karlstad.

Familj: Man och en dotter på 2,5 år.

Gör: Driver webbshopen My Perfect Day som säljer dekorationer till olika sorters kalas och fester.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.