Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Därför ska du öppna det orange kuvertet

Kastar du det orange kuvertet i papperskorgen? Släpp ditt dåliga samvete över det. Men bejaka ändå din inre pensionär och kasta ett öga på hur det går för dina ppm-fonder.
Johanna Rovira Publicerad
Pensionsmyndigheten
Viktigt! Du ser inte helheten i det orange kuvertet – logga in på minpension.se så ser du även tjänstepensionen! Pensionsmyndigheten

Pension är vanligtvis inget direkt eggande ämne, åtminstone inte för personer som har något eller flera decennier kvar tills det är dags att lämna arbetslivet. Men Kristina Althoff, projektledare och privatekonomisk utbildare på Finansinspektionen, hör till undantagen. Hon vurmar för pensioner och det hon inte vet om pensionsförsäkringar är med största sannolikhet inte värt att veta.

Men trots att hon kallar sig pensionsnörd, och går i gång när hon får prata pension, öppnar hon ogärna kuvertet som ger besked om hur stor den allmänna pensionen blir.

Läs mer: Så undviker du att bli blåst på pensionen

Börja jobba tidigt, jobba mycket, jobba länge, jobba vitt, skaffa inte barn

– Varför vänta till i mars på besked? Jag kan när som helst se mina siffor på nätet, och loggar jag in på minpension.se kan jag dessutom få en samlad bild – där finns även mina tjänstepensioner med, säger Kristina Althoff.

– När jag öppnar kuvertet blir jag dessutom deppig och arg på mina livsval.

Orsaken till den ilskan är att Kristina Althoffs senaste pensionsprognos bygger på det sabbatsår då hon pluggade nationalekonomi och hade usel årsinkomst. Följaktligen ser hennes pension ut att bli futtig. Då är det är bra tänka på att uppgifterna i kuvertet är och förblir en prognos som kommer att ändras när inkomsten ändras.

Läs mer: Så höjer du din tjänstepension

– Vill man påverka sin allmänna pension ska man börja jobba tidigt, jobba mycket, jobba länge, jobba vitt och inte skaffa barn.

Det du i princip kan påverka är ditt premiepensionsval, ppm, 2,5 procent av den allmänna pensionen som du själv väljer var du vill placera. Gör du inget val hamnar din ppm-sudd i en fond som heter AP7 Såfa. AP7 Såfa är en hundraprocentig aktiefond fram tills du fyller 56 år, sedan sjunker risken stegvis genom att ränteplaceringen ökar och aktieplaceringen minskar.

Läs mer: Så blir du en rik pensionär

– Det är också den enda fonden med hävstång, vilket innebär att fonden kan låna pengar och öka aktieinnehavet. När marknaden går upp går fonden därför bättre än marknaden. Men risken är också större om marknaden går ner, förklarar Kristina Althoff och påpekar att en hundraprocentig aktiefond aldrig är helt riskfri.

– Har man ett fondägande så bör man titta på hur det går emellanåt, tycker jag.

Om man ändå inte vill ha besväret att följa och byta sina fonder så bör man välja en med låg avgift. Man kan också skriva över premiepensionen på sin partner. Kristina Althoff har till exempel fått ppm-pengar från sin make eftersom hon varit föräldraledig längre och därför haft mindre pensionsgrundande inkomst.

Läs mer: Se upp med deltidsfällan

– En del hävdar att det blir orättvist om man skiljer sig eftersom man inte kan få tillbaka pengarna, men den som varit hemma längst kan inte få tillbaka de oavlönade timmarna heller.

– Flertalet av dem som ger bort sin premiepension är i 55-årsåldern, men det är när inkomstbortfallet sker man ska överföra pengarna. Ränta på ränta är trixet med allt sparande och det är en stor skillnad att få extra pengar vid 30 i stället för vid 55. 

Läs mer: Knepen som höjer din pension

Tänk på!

  • Håll koll på avgifterna för din premiepension – det högsta priset för en aktiefond inom premiepensionen är 0,89 procent. Har du en så dyr fond, och sparar i 40 år, så försvinner 30 procent av dina premiepensionspengar i avgifter. Då finns det billigare och bättre alternativ.
  • Aktier går upp och ner. Om du har nära till pensionsålder bör du fundera över en tryggare placering i till exempel räntepapper, men om du har långt kvar till pension kan du räkna med att en dålig utveckling vänder.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Pension

Studier påverkar din pension – ger flera tusen

En utbildning på högskola ger flera tusen mer i pension. Men det är viktigt att inte plugga för länge.
– Se till att komma ut i yrkeslivet så får du lön och tjänar in till din pension, säger Dan Adolphson Björck, pensionsekonom.
David Österberg Publicerad 15 maj 2025, kl 06:00
Spargris och pengar
Lönar det sig att plugga? Den som pluggar efter gymnasiet får högre pension än den som börjar jobba direkt efter studenten, enligt en rapport. Colourbox

Den som pluggar efter gymnasiet får oftast högre lön jämfört med den som börjar jobba direkt efter studenten. Högre lön betyder i sin tur oftast högre pension.

Å andra sidan innebär högre studier att man börjar jobba senare – vilket leder till färre år att tjäna in till pensionen.

Tjänsten Min Pension, som ägs av staten och pensionsbolagen, har i en ny rapport undersökt om det är bra eller dåligt för pensionen att plugga vidare. Enligt rapporten lönar det sig nästan alltid att skaffa sig en högskoleutbildning. Snittpensionen för en person som börjar jobba efter gymnasiet är 26 100 kronor, medan en akademiker i snitt får 29 300 – en skillnad på 3 200 kronor (se faktaruta).

Anledningen till den högre pensionen är framför allt högre lön, som i sin tur påverkar både tjänstepensionen och den allmänna pensionen, enligt rapporten. Akademiker kan dessutom ofta arbeta högre upp i åldrarna.

Pensionen grundar sig på alla inkomster

Men det gäller att tänka till innan man påbörjar studierna. Om kurserna eller programmet inte leder till ett högre betalt jobb blir pensionen lägre än för den som inte pluggar. Det beror på att varje arbetad månad ger ett tillskott till pensionen. Tidigare räckte det att ha jobbat 30 år för att få full pension. Nu räknas varje år, vilket gör det viktigare att jobba många år.

– Utbilda dig gärna men övervintra inte på högskola eller universitet. Se till att komma ut i yrkeslivet så får du lön och tjänar in till din pension, säger Dan Adolphson Björck, pensionsekonom på Min Pension.

Dan Adolphson Björck
Dan Adolphson Björck Foto: Rosie Alm

Alla som har jobbat får allmän pension. Den grundar sig på alla inkomster som man har betalat skatt för.

Om man pluggar med studiemedel tjänar man också in till sin pension, men mindre än om man skulle ha jobbat. Den som jobbar och tjänar 20 000 kronor i månaden tjänar in 4 000 kronor till pensionen varje månad. Den som pluggar med fullt studiebidrag tjänar in 800 kronor i månaden till pensionen, enligt rapporten.

Även unga kan få tjänstepension

Om man jobbar har man dessutom chansen att få tjänstepension. Tidigare kunde man oftast inte få tjänstepension innan man fyllt 25, men det är ändrat nu.

Ytterligare en anledning att börja jobba tidigt är att en del av pensionspengarna placeras i fonder. Ju tidigare pengarna placeras, desto större är chansen till god avkastning.