Hoppa till huvudinnehåll
Kompetensutveckling

Telenoranställda lär sig trygghet på nätet

Barn ska känna sig trygga när de surfar. Under torsdagen fick Telenors 2 000 anställda utbildning i hur de ska prata med barn om trygghet på nätet. En bra grej, tycker Sofia Hillman, fackligt aktiv för Unionen på Telenor.
David Österberg Publicerad
Telenor har ett ansvar att öka medvetenheten om barns trygghet på nätet, menar Sofia Hillman på Telenor.

Det finns mycket kul på nätet. Youtube, Instagram, Snapchat och Reddit hör till vardagen för de flesta unga. Dessutom lär de sig en del av att surfa.

Men en och annan avigsida finns också. För att underlätta för vuxna att prata med barn om trygghet på nätet ordnade telekomföretaget Telenor under torsdagen en utbildning om barn och trygghet på nätet. För alla 2 000 anställda.

– Utbildningen var jättebra. Jag tror att vi som föräldrar ofta har dålig koll på vad våra barn egentligen gör på nätet, säger Sofia Hillman som är fackligt aktiv inom Unionen på Telenor i Karlskrona.

Är det här ett bra initiativ från arbetsgivaren?
– Absolut. Det är roligt att vara anställd på ett företag som tar de här frågorna på allvar. Och som ett av de företag som tillhandahåller uppkoppling har vi ett ansvar att öka medvetenheten om hur man ska prata med barn om vad de gör på nätet.

Utbildningen är en del i Telenors projekt Nätprat, som företaget har tillsammans med Bredbandsbolaget. I projektet ingår bland annat utbildningsmaterial för skolpersonal och en nätpratsguide för föräldrar.

Så pratar du internet med ditt barn

1. Prata om internet varje dag. Fråga vad som har hänt på nätet i dag, precis som när du frågar hur det var i skolan.

2. Våga sätta gränser. Sätt tidsgränser för datortid och säg ifrån om ditt barn besöker olämpliga sidor.

3. Våga vara nyfiken. Barn är bra på nätet och vill gärna visa vad de kan.

4. Lär dig. Surfa runt på de populäraste ungdomssidorna.

5. Sätt upp gemensamma regler. Prata om datortid och om vilken information man kan dela med sig av på nätet.

6. Hjälp till att anmäla om det behövs. Om ditt barn utsätts för övergrepp på nätet går det oftast att anmäla direkt via sidan.

7. Var en bra förebild. Lev som du lär när det gäller internetvanor.

Organisationen Surfa lugnt

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Kompetensutveckling

Fortsatt lång väntan på omställningsstudiestöd

Nu kan du ansöka om omställningsstudiestödet, utan att behöva sitta uppe till midnatt. Men väntetiderna är fortsatt långa. Den som söker nu kan inte förvänta sig svar innan höstterminen drar igång.
Carolina Högling Publicerad 11 mars 2025, kl 12:03
En bild på papper och en bild på ett brev från CSN
Den som vill ansöka om omställningsstudiestöd kan till nästa ansökningsperiod den 1 april söka redan vid klockan 20:00 istället för midnatt. Foto: Colourbox/ Jessica Gow/TT

Från och med den 1 april 2025 öppnar ansökan för omställningsstudiestödet redan klockan 20:00. Tidigare har ansökan öppnat vid midnatt. 

Förändringen har efterfrågats av de sökande som velat få tillgång till ansökan tidigare på dygnet. CSN har därefter lämnat in ett önskemål till regeringen om att själva få bestämma vilken tid ansökan ska öppna vilket nu har godkänts. Eftersom ansökningarna prövas i den ordning som de kommer in, lönar det sig att vara tidig med att ansöka. 

Lång väntetid för omställningsstudiestöd

De långa handläggningstiderna för studiestödet har tidigare kritiserats. CSN skriver på sin hemsida att de som söker stödet under ansökningsomgången som öppnar den 1 april får räkna med att väntetiden kommer att vara minst lika lång som den är nu. De skriver även att man inte kan förvänta sig att få besked innan studiestarten för höstterminen. 

Ansökan om omställningsstudiestödet öppnar två gånger per år. Den 1 april för de som ska studera på hösten, och den 1 oktober för de som ska studera på våren. Av de cirka 14 100 ansökningar som kom in under ansökningsomgången som öppnade den 1 oktober 2024 är det just nu cirka 5 700 personer som väntar på besked, varav de flesta är under handläggning. 

CSN: Vi har gjort förbättringar

Annika Fahlhander, avdelningschef för utbetalningsavdelningen på CSN, säger att handläggningstiderna för omställningsstudiestödet under 2024 förbättrats successivt. 

– Våra förbättringar beror dels på att vi har jobbat vidare med att utveckla systemstödet för att handlägga ansökningar men också att vi under 2024 och 2025 har fått medel för att bli fler som handlägger omställningsstudiestödet. Från den 1 april får CSN också tillämpa förenklade regler, bland annat avseende etableringsvillkoret, vilket ytterligare kommer att effektivisera handläggningen, säger Annika Fahlander.