Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Så höjer du din tjänstepension

Den 27 september, firar vi Tjänstepensionens dag. Har du turen att ha tjänstepension kan du glädja dig åt ett tillskott utöver den allmänna pensionen. Men det finns sätt att öka pensionskassan ytterligare. Här är tipsen!
Linnea Andersson Publicerad
Collectum
Vill du höja pyramiden? Tänk på döden. Det är ett av tipsen för att få en högre tjänstepension, nedan. Collectum

Förutom den allmänna pensionen har nio av tio arbetstagare någon form av tjänstepensionslösning. Jobbar du på en arbetsplats med kollektivavtal kan du vara säker på att din arbetsgivare betalar in pengar till din tjänstepension

Trots att pension i mångas öron låter såväl krångligt som tråkigt har tjänstepensionen som förmån ökat i popularitet bland unga. När Sifo för femte gången i rad ställde frågan: ”Vilken löneförmån tycker du att det är viktigast att din arbetsgivare erbjuder?”, svarade de i åldrarna 15 till 29 år för första gången att tjänstepensionen är viktigare än friskvårdsbidraget.

I de flesta kollektivavtal sätter arbetsgivaren av 4,5 procent av lönen till tjänstepension, vilket innebär 900 kronor i månaden för den som har en månadslön på 20 000 kronor. Hur mycket pengar du får när det väl är dags för att dra dig tillbaka påverkas dock av en mängd faktorer. Här är tipsen på hur du får mer i plånboken som pensionär!

 

7 tips för en högre pension:

  1. Jobba på en arbetsplats med kollektivavtal – då ingår alltid tjänstepension.
     
  2. Se över avgiften för ditt pensionssparande. Om du erbjuds råd – fråga vad rådet kostar och fundera över hur det påverkar din framtida pension? Är det värt kostnaden?
     
  3. Håll koll på pengarna. Besök Minpension.se någon gång per år för att se över hur stor din pension kan tänkas bli.
     
  4. Dela på deltiden. Att jobba deltid när barnen är små är både mysigt och nödvändigt för många. Men att inte jobba heltid under många år påverkar din pension. Se till att dela tiden och ansvaret för barnen med din partner.
     
  5. Tänk på döden. Det kan låta makabert men är faktiskt nödvändigt. Fundera på vad som händer efter döden, genom att göra vissa val kan din resterande tjänstepension gå till dina efterlevande. Eller så väljer du bort skydd och ökar på så vis din tjänstepension.
     
  6. Jobba, jobba, jobba! Ju längre och mer du jobbar, desto högre pension. Så enkelt är det.
     
  7. Lita på dig själv. Ingen pensionsrådgivare i världen känner dig så bra som du själv gör. Gör dina val utifrån hur stora risker du är beredd att ta, men tänk efter före.

Läs mer om tipsen på Tjänstepensionensdag.se.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Pension

Studier påverkar din pension – ger flera tusen

En utbildning på högskola ger flera tusen mer i pension. Men det är viktigt att inte plugga för länge.
– Se till att komma ut i yrkeslivet så får du lön och tjänar in till din pension, säger Dan Adolphson Björck, pensionsekonom.
David Österberg Publicerad 15 maj 2025, kl 06:00
Spargris och pengar
Lönar det sig att plugga? Den som pluggar efter gymnasiet får högre pension än den som börjar jobba direkt efter studenten, enligt en rapport. Colourbox

Den som pluggar efter gymnasiet får oftast högre lön jämfört med den som börjar jobba direkt efter studenten. Högre lön betyder i sin tur oftast högre pension.

Å andra sidan innebär högre studier att man börjar jobba senare – vilket leder till färre år att tjäna in till pensionen.

Tjänsten Min Pension, som ägs av staten och pensionsbolagen, har i en ny rapport undersökt om det är bra eller dåligt för pensionen att plugga vidare. Enligt rapporten lönar det sig nästan alltid att skaffa sig en högskoleutbildning. Snittpensionen för en person som börjar jobba efter gymnasiet är 26 100 kronor, medan en akademiker i snitt får 29 300 – en skillnad på 3 200 kronor (se faktaruta).

Anledningen till den högre pensionen är framför allt högre lön, som i sin tur påverkar både tjänstepensionen och den allmänna pensionen, enligt rapporten. Akademiker kan dessutom ofta arbeta högre upp i åldrarna.

Pensionen grundar sig på alla inkomster

Men det gäller att tänka till innan man påbörjar studierna. Om kurserna eller programmet inte leder till ett högre betalt jobb blir pensionen lägre än för den som inte pluggar. Det beror på att varje arbetad månad ger ett tillskott till pensionen. Tidigare räckte det att ha jobbat 30 år för att få full pension. Nu räknas varje år, vilket gör det viktigare att jobba många år.

– Utbilda dig gärna men övervintra inte på högskola eller universitet. Se till att komma ut i yrkeslivet så får du lön och tjänar in till din pension, säger Dan Adolphson Björck, pensionsekonom på Min Pension.

Dan Adolphson Björck
Dan Adolphson Björck Foto: Rosie Alm

Alla som har jobbat får allmän pension. Den grundar sig på alla inkomster som man har betalat skatt för.

Om man pluggar med studiemedel tjänar man också in till sin pension, men mindre än om man skulle ha jobbat. Den som jobbar och tjänar 20 000 kronor i månaden tjänar in 4 000 kronor till pensionen varje månad. Den som pluggar med fullt studiebidrag tjänar in 800 kronor i månaden till pensionen, enligt rapporten.

Även unga kan få tjänstepension

Om man jobbar har man dessutom chansen att få tjänstepension. Tidigare kunde man oftast inte få tjänstepension innan man fyllt 25, men det är ändrat nu.

Ytterligare en anledning att börja jobba tidigt är att en del av pensionspengarna placeras i fonder. Ju tidigare pengarna placeras, desto större är chansen till god avkastning.