Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Alla kan inte få lönelyft

Publicerad

"Alla kan inte få lönelyft"


- Goda tider innebär inte öppningar för generella höjningar av lönerna.
Det sade SAF-chefen Göran Tunhammar vid arbetsgivareföreningens årsstämma.

Trots hög tillväxt, stora vinster och feta belöningar till direktörerna finns det, enligt Tunhammar, inte möjlighet att låta alla anställda få löneförhöjningar. Det var en bestämd markering inför den kommande avtalsrörelsen.
Annars var det en glad och belåten Tunhammar, som i sitt tal noterade att SAF genom sin opinionsbildning bidragit till stora förändringar i värderingarna hos framförallt ungdomar.
Han gladdes också åt att SAF drivit fram nya pensionssystem som gör att allt fler svenskar blir beroende av aktiekurser. Det borde göra folk mer positiva till företagens höga vinster.
- Som löntagare upphör man naturligtvis inte att vara löntagare den stund man blir ägare av en aktie. Men när man börjar ta sitt sparande på verkligt allvar ändras perspektiven. Allt fler kommer att se företagsklimatet som ett allmänintresse – inte som ett särintresse.
Tunhammar vill gärna tona ner motsättningen mellan kapitalisterna och löntagarna. Han föreslog att man skrotar begreppet "motparter", som används om arbetsgivarna och facket.
- En del talar ännu i termer av motparter och utgår från att företagare och medarbetare är inbegripna i en evig kamp. Det är ett förlegat synsätt. Partner är i dag ett långt mer relevant begrepp än parter.
Det syntes inga tecken på att denna öppna attityd uppskattades av de drygt hundra eleganta herrar som var ombud på stämman. Hökarna brukar inte gilla när Tunhammar uttrycker sig som en duva.
Under den hemliga delen av SAF-stämman invaldes flera nya ledamöter i styrelsen:
Håkan Ahlqvist, Cerealia AB, Stockholm
Sören Gyll, Industriförbundet, Stockholm (tidigare adjungerad)
Nya suppleanter:
Tomas Bruce, Birka Energi AB, Stockholm
Peter Elving, Kraft Freia Marabou AB, Sundbyberg
Paul Karlsson, AB Recta, Tibro
Ragnar Nordström, Linjebuss Sverige AB, Solna
Gunnar Palme, AssiDomän AB, Stockholm
Leif Rönnbäck, LKAB, Malmberget
Mona-Lise Sandberg, Sandbergs Tyger & Gardiner AB, Lycksele
Johan Siberg, Telefon AB L M Ericsson, Stockholm
Anders Söderlund, Svenska McDonald´s AB, Skärholmen

DAG BREMBERG © siftidningen 2000

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.