
I torsdags kom Arbetsdomstolens besked som stoppade Unionens möjlighet att strejka för att driva igenom flexpensionen. Men det betyder inte att det kommer att bli en enkel match att komma överens om de åtta avtal på Almegas områden som löpte ut den sista mars.
– Vid sidan om pensionen finns en mängd andra frågor där Almega driver rejäla försämringar av avtalen som medlemmarna inte accepterar. De ser olika ut på olika områden, säger Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef, och räknar upp några exempel.
- Inom IT och Telekom vill arbetsgivarna öka möjligheten att konjunkturanpassa arbetstiden, att packa ihop tiden vissa perioder och jobba mindre andra perioder.
- Inom Utveckling och tjänster vill man ta bort individgarantin.
- Inom Public service finns flera arbetstidsfrågor. Arbetsgivaren vill exempelvis korta tiden för hur långt i förväg anställda ska få veta sina scheman från fyra till två veckor. Man vill också lägga ut mer arbetstid på kvällar och helger för dem som har kontorsarbetstid utan att kompensera det med arbetstidsförkortning.
- Inom Svensk Teknik och Design är anställningsformerna en viktig fråga.
– Är det så att Almega vidhåller den här typen av försämringar i avtalen finns definitivt risk för att vi behöver varsla igen och gå till konflikt, säger Niklas Hjert.
Förhandlingarna på Almegas områden tar fart igen i morgon tisdag och håller på under veckan. Sammanlagt har Unionen 23 kollektivavtal med Almega. Åtta av dem löpte ut den sista mars.