Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Unionen: Risk för nya varsel

Flera problemfyllda förhandlingar med Almega väntar. I nästan alla branscher återstår svåra frågor att komma överens om mellan Unionen och arbetsgivarorganisationen.
Niklas Hallstedt Publicerad
Colourbox
"Är det så att Almega vidhåller den här typen av försämringar i avtalen finns definitivt risk för att vi behöver varsla igen och gå till konflikt", säger Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef. Colourbox

I torsdags kom Arbetsdomstolens besked som stoppade Unionens möjlighet att strejka för att driva igenom flexpensionen. Men det betyder inte att det kommer att bli en enkel match att komma överens om de åtta avtal på Almegas områden som löpte ut den sista mars.

– Vid sidan om pensionen finns en mängd andra frågor där Almega driver rejäla försämringar av avtalen som medlemmarna inte accepterar. De ser olika ut på olika områden, säger Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef, och räknar upp några exempel.

  • Inom IT och Telekom vill arbetsgivarna öka möjligheten att konjunkturanpassa arbetstiden, att packa ihop tiden vissa perioder och jobba mindre andra perioder.
     
  • Inom Utveckling och tjänster vill man ta bort individgarantin.
     
  • Inom Public service finns flera arbetstidsfrågor. Arbetsgivaren vill exempelvis korta tiden för hur långt i förväg anställda ska få veta sina scheman från fyra till två veckor. Man vill också lägga ut mer arbetstid på kvällar och helger för dem som har kontorsarbetstid utan att kompensera det med arbetstidsförkortning.
     
  • Inom Svensk Teknik och Design är anställningsformerna en viktig fråga.

– Är det så att Almega vidhåller den här typen av försämringar i avtalen finns definitivt risk för att vi behöver varsla igen och gå till konflikt, säger Niklas Hjert.

Förhandlingarna på Almegas områden tar fart igen i morgon tisdag och håller på under veckan. Sammanlagt har Unionen 23 kollektivavtal med Almega. Åtta av dem löpte ut den sista mars.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

IT-anställda får kortare arbetstid

Nu får även IT-anställda kortare arbetstid. Men löneökningen blir lägre än inom industrin. Dessutom undantas mindre företag från skyldigheten att förhandla med facket.
David Österberg Publicerad 3 april 2025, kl 10:07
Tid och Peter Hellberg
Förhandlingarna har varit tuffa. Men nu har fack och arbetsgivare enats om ett nytt kollektivavtal för IT-anställda. Colourbox/Anders Wiklund/TT

Nu är kollektivavtalet för anställda inom IT klart. Avtalet innebär 5,5 procents löneökningar på två år. Från 1 april i år höjs lönerna med 3 procent och 1 april nästa år höjs lönerna med 2,5 procent. 

Det nya kollektivavtalet innehåller också arbetstidsförkortning med en dag per år och ytterligare avsättning till flexpension (mer pengar till tjänstepensionen och möjlighet att jobba deltid i slutet av arbetslivet). Arbetstidsförkortningen införs nästa år.

Arbetstidsförkortningen är värd 0,5 procent och flexpensionen 0,4 procent. Det totala avtalsvärdet är därmed 6,4 procent – alltså lika mycket som inom industrin.

– Arbetsgivarna har länge pratat om att svårigheter att rekrytera hindrar tillväxten. Med högre löner och bättre förutsättningar för ett arbetsliv i balans gör vi branschen mer attraktiv. Det har varit hårda förhandlingar och för Unionens medlemmars skull är jag oerhört glad över att vi lyckades nå hela vägen fram, säger Peter Hellberg, Unionens ordförande.

Tillåtet med nattarbete

I det nya avtalet finns också lättnader för mindre företag som saknar klubb vad gäller skyldigheten att MBL-förhandla. Den frågan var aktuell även i förra avtalsrörelsen, men avfärdades då helt av Unionen.

Det blir dessutom möjligt för företag med kollektivavtal att ha nattarbete. Det är i dag förbjudet om företaget inte ägnar sig åt samhällsviktig verksamhet eller har avtalat bort lagen i ett kollektivavtal.

Artikeln uppdateras under dagen.

IT-avtalet i korthet

  • Arbetstidsförkortning med en kalenderdag per år från och med 2026.
  • Ny samverkansordning i medbestämmandefrågor på företag med mindre än 50 anställda där det saknas klubb.
  • Förenklat regelverk införs för nattarbete.
  • Den som jobbar mer än sin avtalade deltid eller sin deltidsföräldraledighet får övertidsersättning.
  • Avtalsvärdet är 6,4 procent över två år. I det ingår avsättning till flexpension med 0,2 procent under 2025 och 0,2 procent under 2026 samt avsättning till arbetstidsförkortning under perioden om 0,5 procent.
  • Det nya avtalet gäller 1 april 2025 till 31 mars 2027.