Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

"Strejken ska kännas"

I veckan gjorde Unionen nya försök att komma till tals med Almega i frågan om flexpension. Men efter att de branschvisa förhandlingarna slutat resultatlösa fanns det inget alternativ till att varsla om konflikt, menar Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef.
Niklas Hallstedt Publicerad
Janerik Henriksson / TT
Janerik Henriksson / TT

– Frågan om flexpension är så pass viktig. Vi har redan träffat avtal om flexpension med 28 av 36 arbetsgivarförbund inom Svenskt Näringsliv, bara Almegaförbunden vägrar. Det skulle naturligtvis vara orättvist om de som jobbar på Almegaföretag skulle få sämre pension än andra, säger Niklas Hjert enligt vilken det också handlar om en grundläggande skillnad i synen på kollektivavtalen.

Med flexpensionens hjälp får anställda ett tillskott till pensionen och möjlighet att gå ned i arbetstid under sina sista år i arbetslivet.

– Vi tycker inte att avtalet bara ska ge löneökningar och bra villkor, utan att man med hjälp av det också kan ta sig an nya utmaningar på arbetsmarknaden.

Varslet gäller 10 000 medlemmar i Unionen och Sveriges Ingenjörer. Kommer inte parterna överens före den 18 april går de ut i strejk.

Hur har ni resonerat när ni lade varslet?
– Det syftar till att få kännbar effekt för Almegas medlemsföretag. Vi har självklart förberett oss noga, bland annat har vi tittat på företagens ekonomi så att det är stabila företag. Både företag och privatpersoner som är kunder till företagen kommer att drabbas.

Blir det konflikt finns inget självklart slutdatum.

– Nej, slutet är när vi har träffat ett avtal som vi är nöjda med, säger Niklas Hjert.

På Almega kallar man Unionens och Sveriges Ingenjörers konfliktvarsel för ”oansvarigt”. I ett pressmeddelande skriver Almega att strejken, om den bryter ut, kommer att drabba många.

– Det är en märklig strejk som facken nu varslar om. Den bryter helt och hållet mot den tradition vi hittills haft i Sverige, där vi hanterat viktiga och långsiktiga frågor som pensionsfrågor i lugn och ro och god ordning vid förhandlingsbordet. Att facken nu blåser till konflikt för att tvinga på tjänstesektorn en obligatorisk flexpension som vare sig företagen eller medarbetarna vill ha, när det dessutom är de som ensidigt avslutat förhandlingarna i frågan, är både oansvarigt och orimligt, säger Almegas vd Anna-Karin Hatt i pressmeddelandet.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Strejken på SVT avblåst - avtal klart

Det blir ingen strejk på SVT. Under onsdagen kom fack och arbetsgivare överens om ett nytt kollektivavtal. Det nya avtalet innehåller kortare arbetstid och övertidsersättning för deltidsanställda.
David Österberg Publicerad 23 april 2025, kl 14:53
Ingen strejk på SVT. PÅ bilden syns SVT:s fasad i Stockholm.
Det blir ingen strejk på Public service. Unionen och Medieföretagen kom överens om ett nytt kollektivavtal under onsdagen. Det innehåller kortare arbetstid och högre löner. Foto: Ola Rennstam.

Unionen hade varslat om strejk på SVT i Stockholm. Strejken skulle ha brutit ut klockan fem på fredag morgon. Men under onsdagen kom fack och arbetsgivare överens – med hjälp av medling.

– Trots stark konfliktberedskap hos våra medlemmar är det alltid bra om vi kan lösa frågor vid förhandlingsbordet. Att vi lyckades gå i mål med förhandlingarna på Public Service är ett bevis på vad vi kan åstadkomma när vi står enade. Utan det engagemang som medlemmar och förtroendevalda har visat hade vi inte kunnat nå detta resultat, säger Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef, i ett pressmeddelande.

Högre lön och kortare arbetstid

Högre lön och arbetstidsförkortning har varit de viktigaste kraven för Unionens medlemmar i avtalsrörelsen och det har förbundet nu efter långa förhandlingar lyckats få till.

– Det satt hårt inne men nu har vi kommit överens och är nöjda med att ha avtal på plats, säger Peter Hellberg, Unionens ordförande.

Det nya avtalet har ett totalt värde på 6,4 procent. Det innehåller också en dags arbetstidsförkortning per år som förläggs av arbetsgivaren och övertidsersättning för deltidsanställda.

Även arbetsgivarsidan är nöjd med det nya avtalet.

– Ur ett arbetsgivarperspektiv har vi också fått till förbättringar i avtalet avseende förläggning av arbetstid samt utökade möjligheter till förläggning av kvälls- och nattjänstgöring, säger Sara Ejdeskog, Medeföretagens förhandlingsledare.

Kollega har varit i kontakt med Unionenklubben på SVT. Klubben avböjer att kommentera.